Gombamérgezések, mérgező gombák

Az 1900-as évek elejéről származó rajzon mérgező gombák láthatók. Egy kakukktojás van köztük, mert az erdei szömörcsög Phallus impudicus nem mérgező, csak elképesztően büdös. Nincs ember, aki megenné. Bár a fiatal, még burokba zárt példányok ehetők. Gusztus dolga enni vagy nem enni a boszorkánytojásokat.
Ha rákattintasz a képre, akkor nagyban megnézheted, és jobban látod a gombákat. A jobb alsó sarokban lévő zöldes kalapú, galléros-bocskoros a csoport legveszélyesebb tagja, a gyilkos galóca Amanita phalloides. Előkészítés után (forrázás), megfőzve is életveszélyes mérgezést okoz. Ez a phalloides-szindróma. Csekély vigasz, hogy a korszerű kezelési módoknak köszönhetően tízből kilencen megmenekülnek és egy hal bele a mérgezésbe. A gyilkos galócát mindenkinek ismernie kell! Sajnos jó ízű, és a mérgező vegyületei lassan fejtik ki a hatásukat. Amikor a tünetek, például a csillapíthatatlan hányás megjelennek, már késő. A máj elhalása okozza a halált. Az egyik legrosszabb halálnem! Sose szedd le a fehér lemezes, galléros-bocskoros gombát!
A bal felső sarokban a párducgalóca Amanita pantherina és mellette a légyölő galóca Amanita muscaria van. Ezek ketten megbolondítják az embert. Bár az alkoholmámorhoz hasonló mérgezés, a pantherina-szindróma kellemesnek tűnhet, de ritkán halállal végződhet a gomba-móka. Leáll a légzés és az ember megfullad. Ne kísérletezz velük!
A légyölő mellett a nyírfa-szőrgomba Lactarius torminosus van. Emésztési zavarokat okoz, de ehetetlenül csípős.
A jobb felső gomba a sátántinóru Boletus satanas. Szintén súlyos gyomorrontást okoz még alaposan megfőzve is. Bár egyesekre nem hatnak a mérgező vegyületei. Ettől még nem lesz ehető gomba!
Alatta a változékony tinóru Boletus luridus van. Alapos főzés után (minimum 20 percig főzni kell) ehető. Nyersen mérgező, gyomorpanaszokat okoz. Alkohollal együtt nem fogyasztható, mert lassítja a lebomlását, és a felhalmozódó acetaldehid okozza a kellemetlen tüneteket.
Lent középen a sárga kénvirággomba Hypholoma fasciculare van. Gyakori korhadó fákon, de jobb békén hagyni. Dohos szaga miatt amúgy sem étvágygerjesztő.
Az utolsó gomba a hánytató galambgomba Russula emetica. Magyar neve beszédes. Jobb elkerülni a pirosas kalapú, fehér lemezű, morzsalékony-törékeny húsú galambgombákat. Szerencsére élvezhetetlenül csípősek, így ritkán okoznak mérgezést.
A régi tablón főleg gyomor-béltünetes mérgezést okozó gombák vannak, kivételek az erdei szömörcsög és a halálosan mérgező gyilkos galóca. A
gasztrointesztinális szindróma a leggyakoribb. A tünetei hányás, hasmenés, görcsök. Ha nagyon erős a hányás-hasmenés, akkor a kiszáradás jelenthet komoly veszélyt.
A változékony tinórunál említett másik mérgezési típus a coprinus-szindróma. Nem a tinóru a fő okozója, hanem a ráncos tintagomba Coprinopsis atramentaria. Gyakori talajlakó korhadékbontó hazánkban. Idős kalapjai feloldódnak, tintaszerűen szétfolynak. A fiatal kalapokon letörölhető barna pikkelykék vannak. Fehér, törékeny húsa kellemes illatú, jó ízű, de fogyasztása után legalább 24-48 óráig nem szabad alkoholt inni.
A második leggyakoribb mérgezési típus a muszkarin-szindróma, mert a mezei szegfűgomba Marasmius oreades helyett például kerti susulykát Inocybe rimosa evett meg a kezdő gombász. A muszkarin mérgezés ijesztő tünetei a légszomj és látászavar, valamint a szívverés lassulása. Atropinnal gyógyítják, ami önmagában szintén méreg, de ellensúlyozza a muszkarin hatását.
A papsapkagombáknál gyakran említem a giromitrint, ami lassan fejti ki hatását és napok, hónapok múlva jelentkeznek a gyromitra-szindróma tünetei, például a súlyos májkárosodás. Leggyakoribb okozója a redős papsapkagomba Gyromitra esculenta, amit sokáig ehetőnek tartottak.
A hosszú lappangási idejű mérgezések közé tartozik az orellanus-szindróma is. Szerencsére ritka, mert nem túl gyakoriak a vegyületet tartalmazó pókhálósgomba Cortinarius spp. fajok hazánkban. A csúcsos pókhálósgomba C. rubellus nem él nálunk. Az egyik leghíresebb gombamérgezés okozója volt. Tanulságos történet. Okulj belőle, és mindig mutasd meg szakértőnek a természetben gyűjtött gombáidat!

Kiegészítés: Van még egy mérgezési típus, de nagyon ritka, mert nehéz felismerni a hatóanyagokat tartalmazó gombákat. Bár némelyiket direkt termesztik, mindegyik illegális, mert a pszilocibin-szindróma egyik tünete a hallucináció, ami akár kellemes is lehet. Az élmény kedvéért rossz ötlet fejest ugrani a gombák közé, és találomra elrágcsálni néhány barna gombácskát, mert másik mérgezés lephet meg.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a cikket...

    VálaszTörlés
  2. Errefelé hálistennek nincsen "gyilkos gali", úgyhogy valamivel nagyobb biztonsággal gombázhatunk. Két mérgesgomba jelenthet veszélyt errefelé: a hánytató galambgomba /Russula emetica/ és a kulaízű galambgomba /Russula faecesgustum/

    VálaszTörlés