Ugrás a fő tartalomra

Mik vannak: lemezes tapló

Ismert tény, hogy a taplóféléknek csöves termőrétege van, akár a tinóruknak, de amíg kedvenc étkezési gombáink termőrétege lehúzható, addig a taplóké nem. A csöves taplók családja Polyporaceae, némely faj évelő vagy sokáig megmaradó termőtestei miatt, közismert. Ilyen például a bükkfatapló Fomes fomentarius. A belőle készült táskákat, kalapokat nagyon kedvelte a nagyanyám. A taplók feldolgozásával foglalkoztak a toplászok. Sajnos a taplók zöme mindenre elszánt farontó vagy korhadékbontó, de válthatnak is a két életmód közt. Egyes fajok parazitaként megölik a fát, aztán az elhalt fán már korhadékbontóként élnek tovább. A sárga gévagomba Laetiporus sulphureus szintén tapló és az agresszív paraziták közé tartozik. A gombász szerencséjére fiatal termőtesteiből különleges ízvilágú gombás ételek készíthetők. A termőrétegének élénk kénsárga pórusai aprók, tehát átlagos csöves termőrétege van. Azonban a fotómon látható taplófélének lemezei vannak. Tavaly az őrségi találkozón, a szlovén erdőben bóklászva fedeztem fel korhadt nyírfaágon. Elsőre világos krémszínű lepketaplónak véltem. Bár ezt a tippet gyorsan elvetettem. Ezért felvettem egy termőtestet, és megforgattam. A lemezek láttán homlokomra szaladt a szemöldököm. Igen, a gombák mindig képesek meglepni az embert.
A fakó lemezestapló
Lenzites betulina hazánkban is gyakori. Egész éven át lehet találkozni az egy éves termőtesteivel, amik lassan bomlanak le. Nem évelő taplófaj. A lemezein kívül másik különlegessége, hogy gyógyhatása van.
Miféle csodákra lel rá az ember egy erdőben járva.

Megjegyzés: A taplókról lesz majd egy külön cikk. Ők a gombavilág "fenevadjai".

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…