Ugrás a fő tartalomra

Az első cseh kucsmagombám

2007. március 14-én találtam a közeli nyárfa-telepítésben két órás keresgélés után, mert a cseh kucsmagomba termőtestei szinte tökéletesen beleolvadnak a környezetükbe. Ha viszont ráleltünk egyre, feltétlenül érdemes körbejárni a találati helyét. Ahol egy van, ott mindig van több is.
A cseh kucsmagomba Verpa bohemica indítja a gombaszezont. Ezért sokan várják a tömeges megjelenését a közepes étkezési értéke ellenére. Egyéni allergiás reakciókat kiválthat elfogyasztása után, de ettől még nem lesz belőle mérgező gomba. Alaposan főzzük meg, és elsőre keveset együnk belőle.
Felületesen hasonlít a tényleg mérgező redős papsapkagombára Gyromitra esculenta.
A régi fotóim közt találtam egyet, amin kettévágva látható a cseh kucsmagomba. Jól jegyezzük meg, hogy a tönkje a kalapja csúcsával van összenőve, és a kucsma szabadon lóg le a tönk körül. A tönk belseje pedig vattás szerkezetű. 

A fotót 2008. március 23-án készítettem ugyanabban a nyárfásban. Ezek is cseh kucsmagombák! Időnként ilyen nagy és világos színű termőtesteket fejleszt. Ugyanúgy fogyaszthatók mint az átlagosak.
Nagyon hasonlít a fattyú kucsmagombára
Mitrophora semilibera. Kettévágva viszont felismerjük őket. A fattyúnak a termőteste együregű, azonban a kucsmája alsó harmada vagy fele szabadon áll, mert nem nőtt össze a tönkkel. A két faj közül jobban kedvelem a csehet, a fattyút nem gyűjtöm. Sajnos a legjobb kucsmagombára helyben nem leltem rá eddig. Az ízletes kucsmagomba Morchella esculenta a legjobb a tavaszi gombák közt.

Megjegyzések

 1. Hol érdemes kucsmagombát keresni? Tudsz-e ebben segíteni? Milyen tipusú erdőkben?
  köszi mm

  VálaszTörlés
 2. Úgy vettem észre, hogy a nedvesebb élőhelyeket kedveli. A kicsi nyárfa-telepítés is egy mélyebb részen van, ahová összegyűlik a csapadék. Ártéri erdők, ha éppen nincsenek víz alatt és járhatók, illetve nyárfa ültetvények ígéretes lelőhelyei.

  VálaszTörlés
 3. Köszi :-) kucsmát még nem sikerült találnunk eddig. Talán majd az idén :-)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…