Egy kis súgás

A gombafelismerő vetélkedő fajlistáján számos oda-vissza összetéveszthető gomba van. Ugyan az adatlapjaikon szerepel, hogy mik az esetleges hasonmásaik, de 80 leírás átböngészése több órás elfoglaltság, így időt spórolok meg neked a súgással. Persze ettől függetlenül hasznos elolvasni mindegyik gomba ismertetőjét.
Elsőnek a sárga rókagombát választottam, mert a listán szereplő fajok közül összetéveszthető a világító tölcsérgombával, a rozsdasárga tölcsérgombával, és a sárga gerebennel is.
Nagyon fontos jellegzetessége a sárga rókagombának, hogy a termőrétege mélyen a tönkre lefutó ráncokból áll, amik gyakran villásan elágaznak. A gomba legtöbbször világos sárga színű, a tönk valamivel világosabb árnyalatú. Nagyon kellemes, sárgabarackra emlékeztető illata van. Jó szagolgatni. A húsa tömör, vastag. A termőtest nem különül el kalapra, tönkre, vagyis nem szedhető ketté mint pl. egy csiperke. A savanyú talajú lomb- és fenyőerdők lakója. Általában mohapárnákon lelhetünk rá.

A mérgező világító tölcsérgomba csoportosan nő fatuskókon, vagy azok maradványa körül. Narancssárga húsa puha, nincs jellegzetes illata. Általában nagyobb termetű a rókagombánál. Ezen a képen jól megfigyelhetők a lemezei(!). A kép nagy méretű, 3,5M, de legalább tényleg jól látható a lényeg.
A világító tölcsérgomba emésztőszervi zavart okoz, alaposan meghánytatja az embert.

A rozsdasárga tölcsérgomba ugyan ehető, de nem ízletes, és az érzékeny gyomrúakat megtréfálhatja. Sűrű, keskeny, krémszínű, tönkre lefutó lemezei(!) segítenek megkülönböztetni a rókagombától.

A sárga gereben csak első ránézésre és három lépés távolságból hasonlít a rókagombára. Amint a kalapja alá nézünk, a sárgásfehér tüskék láttán egyből rájövünk, hogy gerebent találtunk. A fiatal termőtesteit érdemes gyűjteni, mert finomak.

Megjegyzés: A képet innen vettem át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése