Ugrás a fő tartalomra

Egy kis súgás

A gombafelismerő vetélkedő fajlistáján számos oda-vissza összetéveszthető gomba van. Ugyan az adatlapjaikon szerepel, hogy mik az esetleges hasonmásaik, de 80 leírás átböngészése több órás elfoglaltság, így időt spórolok meg neked a súgással. Persze ettől függetlenül hasznos elolvasni mindegyik gomba ismertetőjét.
Elsőnek a sárga rókagombát választottam, mert a listán szereplő fajok közül összetéveszthető a világító tölcsérgombával, a rozsdasárga tölcsérgombával, és a sárga gerebennel is.
Nagyon fontos jellegzetessége a sárga rókagombának, hogy a termőrétege mélyen a tönkre lefutó ráncokból áll, amik gyakran villásan elágaznak. A gomba legtöbbször világos sárga színű, a tönk valamivel világosabb árnyalatú. Nagyon kellemes, sárgabarackra emlékeztető illata van. Jó szagolgatni. A húsa tömör, vastag. A termőtest nem különül el kalapra, tönkre, vagyis nem szedhető ketté mint pl. egy csiperke. A savanyú talajú lomb- és fenyőerdők lakója. Általában mohapárnákon lelhetünk rá.

A mérgező világító tölcsérgomba csoportosan nő fatuskókon, vagy azok maradványa körül. Narancssárga húsa puha, nincs jellegzetes illata. Általában nagyobb termetű a rókagombánál. Ezen a képen jól megfigyelhetők a lemezei(!). A kép nagy méretű, 3,5M, de legalább tényleg jól látható a lényeg.
A világító tölcsérgomba emésztőszervi zavart okoz, alaposan meghánytatja az embert.

A rozsdasárga tölcsérgomba ugyan ehető, de nem ízletes, és az érzékeny gyomrúakat megtréfálhatja. Sűrű, keskeny, krémszínű, tönkre lefutó lemezei(!) segítenek megkülönböztetni a rókagombától.

A sárga gereben csak első ránézésre és három lépés távolságból hasonlít a rókagombára. Amint a kalapja alá nézünk, a sárgásfehér tüskék láttán egyből rájövünk, hogy gerebent találtunk. A fiatal termőtesteit érdemes gyűjteni, mert finomak.

Megjegyzés: A képet innen vettem át.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …