Amikor kislány voltam, a 80-as években, egyik kedvenc édességem volt a Tutti Frutti fantázianevű, gyümölcsös ízesítésű, olvadós rágócukorka. Akár tejfoggyilkosnak is lehetne becézni. A cukorkák csomagolása pasztell rózsaszín és kék volt, míg maga a cukorka halvány sárga, de ha jól emlékszem ezek a citromos ízűek voltak, mert voltak rózsaszínűek is. Ezeknek vajon milyen ízt akart adni az édesipari cég? Örök rejtély. A régi gyerekkori emlék jutott eszembe, amikor megláttam tavaly nyáron a gombás fórumban egyik gombásztársam fotóját. Shroomer a fakó tinóru aszalványát örökítette meg. A fakó tinóru Boletus fechtneri termőtestekre méltatlan helyzetben talált rá, valaki felrugdosta őket. Ehető faj, így aszalvány lett belőlük. A fakó tinóru szárítás után is megőrizte csodás színeit. A húsa a termőréteg felett kék színű maradt, míg a tönk alsó része rózsaszín. Egyébként az élő termőtest tönkjének külső részén vöröses öv van, ami megkülönbözteti a többi szürkés (általában van egy kis piros árnyalata is) kalapú, sárga húsú tinórutól. Jellegzetes illatú, édeskés ízű, puha húsú, ehető tinóru. Azonban ritka, visszaszorulóban van. Ezért kímélendő. Szereti a meleg lomberdőket. Ezekben remélhetjük felbukkanását nyáron, vagy meleg ősszel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése