Gombákkal a világ körül 5.

Az indigó tejelőgomba Lactarius indigo a legkékebb gomba, annyira kék, hogy elsőre kételkedtem létezésében. A színes sorozatomhoz keresgéltem a kék/kékes gombákat és feltűnt a kék színű rizike a képkeresőben, de az eredeti rizike képszerkesztő programmal manipulált fotójának véltem. Egyszerű a sárgából kéket csinálni. Aztán leesett, hogy az igazi színét látom.
A gombák közt ugyan gyakori a sérülés nyomán kékre színeződő hús, de a termőtest kék színe jóval ritkább. Ezért kedvenceim a kék gombák.
Az indigó tejelőgomba a közepes értékű ehető gombák közé tartozik. Termőtestének illata nincs, merev és pattanva törő húsa lehet keserű is, ami csökkenti élvezeti értékét. Fantasztikus színét
az azulén nevű szerves vegyület okozza, ami a tejnedvét és kékre festi. Ez a levegőn zöldre változik. Néha tejnedv nélküliek a termőtestei. Melegkedvelő faj, Észak-Amerika dél-keleti részén, Mexikóban és egy-két dél-Amerikai országban fordul elő. Mindenféle fával társul, gyökérkapcsolt gombája tölgyeknek, fenyőknek. Sajnos főzés hatására elveszíti csodás színét, szürke lesz.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése