Ugrás a fő tartalomra

Miért imádom a ligeterdőt?

Mostanra tutira feltűnt neked, kedves olvasóm, hogy fixa ideám a keményfás ligeterdő. Ennek prózai oka van, erdőben sokkal több gomba van mint mezőn. Gombász vagyok, gombákat keresek-kutatok, és igazán sokat a fák alatt találhatok. Ez az én önérdekem. Kell nekem az erdő, hogy a szakmámat művelhessem. Ugyanakkor az önérdeken túl az erdőnek közösségi haszna van és nemcsak a tűzifa! Én akkor világosodtam meg, hogy mennyire csodálatos az erdő, amikor egy forró nyári napon az aszfaltútról bekanyarodtam egy fasor lombsátra alá és megcsapott a párás-hűvösebb levegő. Úgy meglepődtem, hogy megálltam és inkább toltam a biciklit, sétáltam a fák alatt. Lenyűgözött az egyszerű tény, hogy a fák mikroklímát alakítanak ki.
Nem fér a fejembe, hogy másnál miért nem működik az élő tapasztalat szemléletformáló hatása. Az erdő sokkal több tűzifánál és a pénznél, ami kapható a faanyagért. Igen, értékes, de nem az anyagi haszna a sok, hanem a tény, hogy életet (és vizet) őrző élőhely. Becsüld meg, mert életünket nem a technológiai fejlődés garantálja, hanem a rettenetesen kifosztott bioszféra! Élőlények vagyunk, amiknek élőhelyre van szüksége. Az erdő a legbecsesebb kincsünk. Esztelenség volt 25 000 hektárra visszaszorítani a megyében, és maradványai is milyen állapotban vannak... Fogós kérdés, hogy menthető-e?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…