Ugrás a fő tartalomra

Micsoda gyöngyszem!


Szerda este böngésztem a Dendrománia falistáját, újabb nagy kocsányos tölgyeket keresve. Megyek dél-nyugatra és tudom, hogy ott a kedvezőbb időjárási és terepviszonyoknak köszönhetően van jó pár nagy fa, például hazánk jelenlegi legnagyobbja is Bogdásánál, amit szintén felkeresek. Azonban telhetetlen vagyok, és milyen jó, hogy hajt a mohó vágy, mert ráleltem egy ősi keményfás ligeterdő foltra. A dendrománok is csak idén fedezték fel a nagy fákat, amik közt vannak öt méternél nagyobb törzskörméretű kőrisek és nyárak, valamint három hat méteres tölgy is. Egy gyöngyszem! Páratlan természeti érték. 
És szégyen és gyalázat, hogy Békés megyében, ami valamikor szintén hona volt a csodálatos keményfás ligeterdőnek, csak ennyi maradt a kincsből! Érdemes a linkre kattintani és összehasonlítani a két térképrészletet. Meglopva érzem magamat, és még azt várják el, hogy önérdekből kifosztott tájban éljek mint valami bennszülött a skanzenben! Hogyan lehet nemzeti, aki a zsebére gondol és eladja a haza kincseit?!?
Féltem a Duna menti csodát, mert volt már rá példa hazánkban, hogy erdészet a megélhetési falopásra hivatkozva termelt ki ősi ligeterdőt. Egyszerűen nem fér a fejükbe a pénzen, saját hasznukon kívül más. Tragikus mértékű az önzés. 
Mást nem tehetek mint dokumentálom az egyik utolsó, öreg keményfás ligeterdőnket. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…