Ugrás a fő tartalomra

Szeptember

2017 kilencedik hónapja kezdődött el, régi nevein Szent Mihály hava, Őszelő, Földanya hava. Első napjával kezdődik a meteorológiai ősz, míg a csillagászati, a tényleges harmadik évszak a napéjegyenlőséggel, ami 22-én lesz. Tehát ha addig lenne kellemes, napos, meleg idő, az bizony nyugodtan tekinthető nyárnak. Az igazi vénasszonyok nyara 22. után szokott lenni, leginkább az októberi szép időt nevezhetjük annak.
Most nagy szerencsénk lesz az időjárással, mert hétvégére hullámzó hidegfront érkezik, ami kiadós csapadékot adhat. Ugyan lehűl a levegő, de a talaj meleg marad, így a nyári fajok még nem fognak leállni, azonban esélyt kapnak az eddig várakozó nemzetségek is, például a pereszkék, csiperkék. Nem kell szomorkodni, amiért pár napig "kellemetlen" idő lesz, mert ettől erőre kapnak a kedvenceink és egy-két héttel később csupa kellemes meglepetés fog várni minket a tuti helyeinken. Nagyon kiszáradt élőhelyek esetén legyetek türelmesek. Azonban a remény egyre erősödhet. Egy hónapja az augusztusi nyitó bejegyzésben tiszta depresszió voltam, aztán a 34. héten micsoda parádét rendeztek a gombák! Idén először láttam helyben nagy gombasűrűséget. Fantasztikus élmény volt a színes termőtestek közt végigmenni. Ahová néztem újakat vettem észre. Ez az élmény rád is vár. Türelem.
Szeptember fő gombász eseménye a XX. Országos Gombásztalálkozó 21-24. között. Amire jó lenne elmenni, de lehet, hogy más dolgom lesz. Természetesen mindenfelé számos program várja a gombászokat. Érdemes figyelni a naptárt. Ebben már szerepelnek az őszi-téli gombaklub foglalkozásaim is. 28-án délután öt órától hatig a Békés Megyei Könyvtár Lipták termében találkozhatsz velem.
Nyáron szünetet tartottam, miközben futkostam a gombák után a forróság ellenére.
Az igazi ősz a néphagyomány szerint 29-én, Mihály napján kezdődik. Ekkor már teremhet a gyűrűs tuskógomba Armillaria mellea, aminek kalapja alapos főzés után ehető. Nagyon gyakori. Ha látod, tud, hogy tényleg itt a harmadik évszak.
Ne feledd, a türelem gombát terem. Jön az eső! Itt van az ősz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…