Ugrás a fő tartalomra

Gyilkos galóca riadó

A gyilkos galóca Amanita phalloides közönséges, gyakori gomba hazánkban. Akár városi parkokban, fasorokban is élhet-teremhet mint a mai fotómon látható példányok. A tenyésztest gyertyánnal társult. Kölcsönös támogató viszonyban él együtt a gomba és a fa. Tehát az erdei életközösség hasznos tagja a gyilkos galóca, azonban a termőteste ránk nézve, ha elfogyasztottuk, komoly veszélyt jelent. Sajnos a vegyületei erőteljes sejtmérgek, amik elsőnek a májat verik szét. A hidegvérű állatok mint a csigák, rovarok sokkal jobban tolerálják az amatoxint, nem pusztulnak el tőle. Ezért a "csigarágta" gomba semmiképpen sem tekinthető ehetőnek! Pechünkre a gyilkos galócának nincs taszító szaga vagy riadalmat keltő színváltozása. Szolid megjelenésű, klasszikus kalapos gomba formájú termőtestei vonzóak az alkalmi gombászok számára. Most a tölgyeseinkben, ha melegszik az idő, hatalmas tömegben fog teremni. Ez az egy gomba, amit mindenkinek ismernie kell, mert semmiképpen sem kerülhet a tányérra! 
Ha teljesen kezdő vagy, és csak a bolti csiperkét ismered, inkább kerüld el az összes fehér lemezes gombát, mert akkor a gyilkos galócát is a helyén hagyod. Ennek a lemezei sosem lesznek barnák, mert fehér a spórapora. A gallérján nincs az erdőszéli csiperkére jellemző küllőszerű mintázat. Ne szedd le csiperkének vélve! Ami még gyanús lehet, a fehér lemezeken és egyszerű galléron kívül, hogy tönkje finoman márványozott, és az alján bocskor van. Ha a gomba töve mélyen van, akkor csak szakadozottan kerül elő mint a megörökített példányoké is, de azért a középső fél termőtest tönkjének alján valamennyire látható a teljes burok maradványa. Sajnos a kalapszín nem mindig zöldessárga, a tiszta fehértől a szürkés-barnáig sokféle árnyalatú lehet. A lényeg, hogy a fehér lemezes, galléros és bocskoros gomba mindig életveszélyesen mérgező galóca! Ha nem látod együtt ezt a három tulajdonságot, inkább hagyd a helyén a bizonytalan határozású termőtestet! Vagy tedd papírzacskóba, külön a többitől és vidd el szakellenőrhöz!
Sose egyél meg bizonytalan határozású gombát! A legkisebb kétség esetén is dobd ki a termőtesteket! A legbiztosabb módja a mérgezés elkerülésének, ha nem eszed meg a "talán az" gombádat! A gyilkos galóca mérgezés 10-ből 1 esetben halállal végződik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…