Egy színvariáns


A nyúlánk kucsmagomba lila színvariánsa Morchella elata var. purpurascens látható a képen. Most némi zavart érzek a gombakörben, mert mostanában egy fajnak tartják a nyúlánkot és a hegyest M. conica. Szóval lehet, hogy a színvariáns egy világosabb, kissé lilás árnyalatú hegyes kucsmagomba. Érdemes a linket megnyitni, mert az alapfaj termőtesteinek fotóján van egy kettévágott is, amin látható, hogy a süveg és tönk belsejében egy üreg van. Ez egy fontos tulajdonsága. Ilyen az ízletes kucsmagomba M. esculenta is. Ezért ideális alapanyagai a töltött gomba recepteknek.
Sajnos a száraz és szeles tavaszi időjárás lecsapta a kucsmagomba szezont. A kedvenceink szórványosan előjöttek, egyes nedvesebb élőhelyeken láda számra is szedhetők voltak, de országos szinten nézve, katasztrófa az idei szezonjuk. Április 11.-12. hétvégén volt az I. Kucsmagomba Fesztivál, és a gombáknak kedvező élőhelyeken is csak mutatóba akadt belőlük.
Fontos, hogy minden kucsmagomba "20 perces gomba", vagyis javasolt az előforrázásuk és az alapos főzésük. Érzékeny gyomrúaknál, egyéni érzékenység esetén panaszokat okozhatnak, ha nem kellően hőkezeltek. Ettől függetlenül a tavasz gombaászai a Morchella nemzetség fajai.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése