A repedéses csillaggomba Astraeus hygrometricus a thai szarvasgomba. Hihetetlen, hogy az ázsiai országokban a fiatal termőtesteket, amik még zártak, összegyűjtik és frissen vagy sós lében tartósítva megeszik. Teljesen kinyílva egyáltalán nincs étkezési értéke, mert az egész gomba száraz, pergamenszerű, kemény. A fiatal termőtesteknek a külseje, amiből a szétnyílt lebenyek lesznek, ropogós, ellenben a belsejük, amíg nem kezdenek el érni a spórák, fehér és szilárd, akár a pöfetegeké. A repedéses csillaggomba gyakori hazánkban, mindenféle savanyú talajú erdőben megtalálható májustól novemberig. Kinyílva a külső burok lebenyei higrometrikusak, vagyis szárazon összezáródnak, nedves időben ismét kiterülnek. A kinyílt gomba ehetetlen, és a talajban, a felszínhez közel található fiatal termőtestek finomságában is kételkedek. Bár a leírások alapján megfőzve eléggé aromás, jó ízű. Mik vannak, ehető csillaggomba, ami az ázsiaiak szerint olyan, finom mint a szarvasgomba.
Megjegyzés: A kép eredeti helyén egy recept is olvasható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése