Ugrás a fő tartalomra

Nyírfa és gombái

A tajgán a sötét lombú, szabályos örökzöldek közt él egy napfénykedvelő, romantikus megjelenésű, világos törzsű lombhullató, a nyírfa. Szerencsére nem kell sokat utazni, hogy gyönyörködjünk légies szépségében. Hazánkban két nyírfa faj őshonos, a közönséges Betula pendula és a molyhos nyír Betula pubescens. Az utóbbi védett, eszmei értéke 50000 Ft. Lápjaink jégkorszaki reliktum faja. A közönséges nyírfa sokkal gyakoribb, mindenfelé megtalálható, de természetes módon nem él meg az Alföld szárazabb részein az erősen meszes, kötött talajokon. Változatai, mint például a „szomorú”, kedvelt díszfák, parkokban, kertekben mindenütt látható, itt dél-keleten is. A közönséges nyírfa rövid ideig él. A puhafák közé tartozik. Azonban szépsége és jó tulajdonságai miatt népszerű fafaj. Többek közt van gyógyhatása is. A leveléből készült tea vese- és hólyagbántalmak ellen vizelethajtóként használható, de vértisztító és gyulladáscsökkentő, valamint görcsoldó és fertőtlenítő hatású is. Az északi országokban a nyírfákat a tavaszi nedvkeringés megindulásakor megcsapolják. Édes nedvükből, a nyírvízből a mindenre elszántak szeszes italt is készíthetnek. A nyírfában „facukor” található. A xilóz a szőlőcukorral ellentétben öt szénatomos, vagyis pentóz. De mielőtt végleg elcsábítanának a szerves kémia nyalánkságai (Oh, édes monoszacharidok!), visszatérek a cikk eredeti témájához. A nyírfának a magyar népi kultúrában jelentős szerepe volt. Például gonosz- és betegségűző hatásúnak tartották, ha ágaival megcsapkodták a jószágot vagy egymást. Sok nép szimbólumrendszerében termékenységi jelkép. Ha jól tudom, nyírfa a Világfa. Mostanában a sárga lombszínével tűnik ki a többi fa közül. Szépsége, jó tulajdonságai, és északi élőhelye miatt gondoltam rá, hogy összegyűjtök néhány nyírfához kötődő gombát.

A barna érdestinóru Leccinum scabrum, akár a nyírfa-érdestinóru nevet is kaphatná, mert a nyírfa gombapartnere, kizárólag vele él mikorrhiza kapcsolatban. A többi érdestinóruhoz hasonlóan ehető gomba, de az idősebb példányok élvezhetetlenek. Érdekes, hogy a húsa nem színeződik, míg ez általános jellemzője a rokonainak. Erről könnyű felismerni.
A krómsárga galambgomba Russula claroflava elsődleges fapartnere a nyírfa, de társul égerrel és rezgőnyárral is. Erősen savanyú talajú élőhelyeken található meg. Kedveli a lápokat. Bár sok sárgás kalapú galambgomba van, de a krómsárgának lemezei, tönkje és húsa is szürkül sérülések nyomán. Ez és élőhelye jól azonosítja. Hazánkban védett.
A nyírfatapló Piptoporus betulinus kellemetlen társa a nyírfának. Élő fán is végzi a lebontó munkáját, vagyis farontó parazita. Bárhol megjelenhet, követi "áldozatát". Ezért parkokban is találkozhatunk vele. Egyéves termőtesteinek húsa puha és jó illatú, de ehetetlen. Nincs értelme a kóstolgatásának. 
A nyírfa-szőrgomba Lactarius torminosus latin nevének első tagja, a Lactarius jelzi, hogy tejelőgomba. Húsának fehér teje nem változtatja színét, gyümölcs- vagy muskátliillatú, égetően csípős ízű. Emiatt képtelenség megenni a szőrgombát. Jellegzetes gomba, rózsaszínes termőteste, a kalap szőrössége, fapartnere alapján azonnal felismerhető.
A sárgaöves pókhálósgomba Cortinarius triumphans egyik angol neve utal a nyírfához kötöttségére birch webcap. Feltűnő gomba, kalapja narancssárga, halványsárga tönkjén a burokból sárga sávok maradnak vissza. Bár sárgásfehér húsának kellemes illata van, azonban az íze keserű. Ehetetlen. Hazánkban ritka gombafaj. 

Megjegyzés: A képek eredeti helyét megnézheted a gombák nevére kattintva. A rajzot innen vettem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …