Ugrás a fő tartalomra

Fűszeres illatú pókhálósgombák

A pókhálósgombák Cortinarius rendkívül nagy fajszámú nemzetségét több alnemzetségre osztották fel. Ezek közül az egyik legérdekesebb a Phlegmacium, amibe fantasztikus színű és általában nagy méretű termőtesteket növesztő fajok tartoznak. Az alnemzetség fajainak közös tulajdonsága, hogy a kalapjuk nyálkás, de a tönkjük száraz. A lemezeik változatos színűek: sárgák, olívzöldesek, lilásak vagy rozsdabarnásak. A tönkjük bunkós, gyakran peremesen gumós. Több fajnál a gumó peremén és a tönk csúcsán is lehet vélum "pókháló". Jó tudni, hogy a sárga húsú fajok közt lehetnek mérgezők is. Vannak köztük ehetők, de hazánkban nem túl gyakori gombák, ritkaságuk miatt kímélendők, és kezdők számára az azonosításuk nehéz. Ellenben nagyon szépek és hálás fotótémák. Ami a képeken nem látszik, hogy némelyiknek az illata különleges. Bár vannak kimondottan erősen szagosak (büdösek) is. Azonban a mai cikkben három kellemes illatú termőtestet növesztő fajt mutatok be. 

A pompás pókhálósgomba Cortinarius elegantissimus kalapja 6-12, néha 15 cm átmérőjű. Kezdetben krómsárga, később a közepe vörösesbarnás lesz. A lemezei fiatalon citromsárgák, éretten rozsdabarnásak. A tönkje peremesen gumós. A véluma dús, zöldessárgás színű. Fehéres húsa szárított kaporszagú. Bükkösökben terem ősszel.
Az ánizsszagú pókhálósgomba Cortinarius odorifer kalapja 4-10 cm széles. Változatos színű, rézvöröses, rózsásnarancs stb. Lemezei citrom- krómsárgák, majd rozsdás-olívszínűek. Tönkje peremesen gumós. Véluma halványsárgás, idősen sötétebb színű. Citrom- vagy krómsárgás húsának erős ánizsillata van. Fenyvesekben, főleg luc alatt terem ősszel.
A majoránnaszagú pókhálósgomba Cortinarius percomis kalapja 3-6 cm, esetleg 8 cm átmérőjű. Króm- citrom- vagy okkersárgás színű. A lemezei kezdetben citromsárgásak, majd olív-sárgásbarnák. A tönkjének nincs gumója. Sárga húsának erős majoránnaillata van. Leginkább luc alatt terem fenyő- vagy vegyeserdőben ősszel.

Megjegyzés: A gombák fotóinak eredeti helyét megtekintheted a magyar nevükre kattintva. Az első képet innen vettem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…