Növekednek


A hónapban 6-án kerültek fel az első, apró cseh kucsmagombákról képek az Index fórum Gombázós topikjába. Ma újabb gombásztárs piszkálta meg valahol a nyárfaavart és leplezett le termőtestet. Gyakorlatilag a kucsmagomba felső része egy olyan csészegomba, aminek lefelé hajlik a széle és felszíne barázdálódik, hogy minél több tömlő férjen el rajta, amikben a spórák vannak.
Érdekes, hogy a jelentősen enyhébb idő ellenére nem sietős a növekedésük. Idén is március közepére lesznek szedhető méretűek a nyárfa ligetemben. A tökéletes cseh kucsmagombáról lásd az egyik 2018-as fotómat.



Két éve remek szezonja volt a kucsmagombáknak az igen bőséges februári csapadéknak köszönhetően. Gyönyörű nagyra nőttek, és kiváló állagúak voltak.


 
Ez pedig 2016-os montázs, amit 8 képből állítottam össze. Mindegyiken másik termőtest rejtőzködik. Eleinte az avarban bujkálnak, csak a meleg időben nyúlik meg a tönkjük. 


Fontos észben tartani, hogy a cseh kucsmagomba nem kellően hőkezelve (minimum 20 perc főzés) gombaallergiát vált ki, ami erősebb gyomorrontásban tör elő. Ugyanígy az idősebb termőtesteit sem érdemes felszedni, amiknek a belsejében narancs színű foltokat látsz, ami baktérium támadása. Ezektől is szapora menést kaphatsz.
Értékét koraisága, nagy tömegű megjelenése adja. Íze közepesen erős.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése