Ugrás a fő tartalomra

November

2017 tizenegyedik hónapja kezdődött el, régi nevein Szent András hava, Őszutó, Enyészet hava.
Régebben nem igazán kedveltem, üres hónapnak tartottam, amolyan kötelező letudni valónak az ünnepekkel teli december előtt. Ez jelentősen megváltozott a gombáknak köszönhetően. Egy csodálatos, lágy fényekkel teli hónap lett belőle, amit áthat a nedves avar illata és feldíszít a sötétlő, nedves fán szinte ragyogni látszó téli fülőke.
Valójában a november tele van élményekkel, csak nem szabad előítéletesen közelíteni a hónaphoz és elvakítva várni a decembert. Tény, hogy sok örömet tartogat a tizenkettedik, de sokkal jobb, ha nem ugorjuk át gondolatban a tizenegyediket és húzzuk a szánkat, hogy jaj, itt a vacak idő... mert a november bőven adja nekünk a természet kincseit. Itt a késő őszi gombák szezonja. A viharos széllel átvonult 29. hidegfront esőt is hozott. Nincs gond a talajnedvességgel és tartós faggyal sem riogat az előrejelzés. Védett helyeken még a nyári gombák utolsó képviselőivel is lehet találkozni. Például pár napja a Zemplénben a deres avar alól kotorták elő az ízletes vargányákat a gombászok. Azonban terepen leginkább a téli hármas kezd uralkodó lenni: júdásfülgomba (ami egész évben képes teremni), késői laskagomba, téli fülőke. Ezekkel garantáltan találkozhatsz, ha fás élőhelyre mész. Rálelhetsz szürke tölcsérgombára, ami az egyik legillatosabb gombánk és az óriás tölcsérgombára is. Mezőkön, fű között itt-ott lilatönkű pereszke, ördögszekér-laskagomba boldogíthat. Ezek mindegyike korhadékbontó. Gyökérkapcsoltak közül fenyő-pereszke és olajszínű csigagomba fog még előbújni. Tehát lehet gombászni. Ennek megfelelően lesznek gombász programok is. Ne feledd böngészni a naptárt. A Viharsarki gombászok számára ajánlott események: 4-én gombatúra a hegyvidéken, 11-én Márton napi közös főzőcske, 23-án gombaklub délután 5 órától a Békés Megyei Könyvtár Lipták termében, 25-én helyben laskagomba túra.


Ajánlott bejegyzés: Öt gomba decemberben

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…