Ugrás a fő tartalomra

Azok a csodálatos földalatti gombák

Póstelekre évek óta járok monitorozni a gombákat. Hobbiból csinálom, senki sem bízott meg vele. Egyszerűen életem része a természet különceinek a vizsgálata. Mindig tudnak újat mutatni mint ma is a Körös Klubnál.
A génbank területére a makkvetés 1993 késő őszén kezdődött meg. Azóta a legidősebb kocsányos tölgyek elmúltak 20 évesek. Sajnos a talaj nem túl jó a fák számára, ami viszont kedvez a gyökérkapcsolt gombáknak, mert a tölgyek szinte sorban állnak náluk, hogy kapjanak tőlük segítséget. Ennek megfelelően a génbankban számos gyakori tölgyekkel társuló gomba él, amik elviselik a szárazabb időjárást és a kötött talajt. Például: begöngyöltszélű tejelőgomba, büdös galambgomba, húsbarna pénzecskegomba, zsemleszínű fakógomba, nyeles áltrifla. Érdekes, hogy nagyméretű termőtestet növesztő tinóruk is felbukkantak idén: kesernyés tinóru, rózsáskalapú tinóru. A nyárfa-érdestinóru és a rózsáslemezű tejelőgomba a fehér nyárakkal él együtt, mert a génbank az összes őshonos fafajunk utódaival foglalkozik. A génbankban korhadéklakók is élnek, például: sárga kénvirággomba, nyálkás gyökeresfülőke, rőt likacsosgomba. A gyepfelületeken mezei szegfűgomba és lilatönkű pereszke is terem. Ennél jóval gazdagabb a terület gomba kínálata, de a felsorolt fajok a legszembetűnőbbek a vegetációs szezonban.
A népes gyökérkapcsolt csapat jogosan vetette fel bennem a gondolatot, hogy kell itt lennie földalatti gombának is. Csak éppen ezeket kutyás gombász nélkül lehetetlen meglelni. Micsoda szerencse, hogy van ilyen ismerősöm, és jött segíteni. Neki köszönhető, hogy mostantól bizonyított, hogy egy Hymenogaster nemzetségbe tartozó faj és a Tuber rufum megtalálható a génbankban. Senkinek se kezdjen csillogni a szeme. Ezeknek nincs kereskedelmi értéke és étkezési felhasználása. 

A mikroszkópos fotókon látható, hogy két külön törzsbe tartoznak, a Hymenogaster sp. bazídiumos és család szintjén rokona a már említett zsemleszínű fakógombának, a Tuber rufum tömlős és a nemes szarvasgombák rokona. A vizsgálathoz csak 10x40-es nagyítást használtam, mert ezzel is tökéletesen láthatók voltak a spórák.
A mintákra 3%-os KOH-ot cseppentettem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…