Ugrás a fő tartalomra

Öt jó gomba a megyében

A nyitóképen 2015 őszének gombakavalkádja látható. Ezeket a gombaklubba szedtem és ott is mutattam be. Ezért nem minden termőtest volt ehető a tálcáról. Azonban a kavalkád megmutatja neked, hogy nagy számban élnek és teremnek nálunk a kedvenceink. Gyakorlatilag a legkeményebb teleket és legszárazabb nyarakat kivéve mindig lehet gombával találkozni a megye turistaösvényein járva. Természetesen a legtöbb faj ehetetlen termőtestet növeszt, és akad néhány, amik számunkra halálos vegyületeket termelnek, de van elég jó gombánk, amiket érdemes gyűjteni. A nagy kínálatból ötöt mutatok be, amiket lehet, hogy már ismersz. Ezekkel garantáltan találkozol, mert gyakoriak. 

 A nyárfa-érdestinóru Leccinum duriusculum nevében benne van, hogy nyárfákkal társuló, azokkal kölcsönös támogató kapcsolatban élő gombánk. Kedveli a fehér nyár társaságát. Nem lemezes, csövecskés termőrétege van. Sötéten mintázott tönkje, amitől az érdes jelzőt kapta a nemzetsége, barnás kalapja, fehéres csövecskéi és nyárfához kötöttsége segít az azonosításában.
 A karcsú őzlábgomba Macrolepiota mastoidea egy kisebb nagy őzlábgombára M. procera hasonlít. Rokon fajok, összetévesztésünk nincs jelentősége, de jó tudni, hogy nem mindig a nagyot találod. Egyszerű, nem dupla gallérjáról, kifejezetten feltűnő púpjáról a kalapján, halványabb tönkmintázatáról felismered. Ugyanúgy a kalapját fogyasztjuk. Enyhe ízű, jó gombánk. 
 A déli tőkegomba Cyclocybe cylindracea leginkább nyárfák maradványán csoportosan terem. Tönkje galléros, amit szinte mindig beszínez a bőven hulló dohánybarna színű spórapora. A bébi gomba barna kalapú, ahogy nő egyre világosabb lesz. A kalapbőr finoman ráncolt. A kalapját fogyasztjuk. Nagyon jó ízű, változatosan elkészíthető. Termeszthető és gyógyhatású.
A gyűrűs tuskógomba Armillaria mellea ősszel csoportosan növő termőtesteit fák környékén találjuk. Faölő korhadékbontó. Galléros, spórapora fehér. Kalapján letörölhető pikkelykék vannak. Csak a kalapja ehető, ami nyálkás az ételben. Fontos, hogy 20 perces gomba, vagyis alaposan meg kell főzni vagy sütni! Nem kellően hőkezelve gyomorpanaszokat okoz.
A sárga gévagomba Laetiporus sulphureus  szintén egy faölő korhadékbontó. Egy évben kétszer növeszt termőtestet, tavasszal és ősszel. Amíg sajt puhaságú, bőven levet eresztő, jellegzetesen gévás illatú a termőteste, addig az egyik legjobb gomba. Fontos, hogy 20 perces, nem kellően hőkezelve, és vén termőteste gyomorpanaszokat okoz.

 
A bemutatott öt gomba viszonylag könnyedén felismerhető, de a teljesen kezdő gombász mindig mutassa meg gyűjtött gombáit a szakellenőrnek! Ugyanez a teendő bizonytalanság esetén is. Sose egyél meg "majdnem olyan, tuti az" gombát!!!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…