Ugrás a fő tartalomra

Gombát vallatok


A selymes csengettyűgomba Pluteus petasatus a mai nap kellemes meglepetése volt. Pont reggel gondoltam rá, hogy micsoda szerencse lenne találni egy csengettyűgombát, mert szívesen megnézném a mikroszkópos jellemzőit. A Pluteus nemzetség fajainak akad egy-két tetszetős "rejtett" határozóbélyege, amit csak eszközzel láthatunk.
Nem gondoltam volna, hogy az aszályban rálelek egyre. Úgy megdöbbentem, hogy a fűben rejtező három termőtestet elsőre valami fényes műanyag hulladéknak véltem és csak második pillantásra tudatosult bennem, hogy tényleg gomba. Közelebb hajolva már tudtam, hogy mit találtam. A legkisebbet felvettem és hazahoztam további vizsgálatra. Például egy picike lemezél darabot tárgylemezre raktam, kárminvörössel megfestettem és 16x40-es nagyítással megnéztem. Aztán a mobillal a tubusba "pillantottam" és lőttem egy képet. A jobb oldali fotón a hosszúkás képletek a cisztidák, amik vakon végződő (sokszor díszített) hifavégek. Amint látható, a selymes csengettyűgombáé díszített, és ezért koronás.
Nincs komoly mikroszkópom, egy akciós boltim van, amit diákoknak szánt a gyártója. Azonban ilyen kisebb célokra teljesen jól használható.
Ezentúl minden kezem ügyébe került friss termőtestet a mikroszkóppal is tanulmányozni fogok. Tegnap határoztam el, miután "vallattam" egy kerti rétgombát Agrocybe dura.


A mikroszkóp és mobil segítségével sikerült megörökítenem a négy spórás bazídiumokat, egy nagy cisztidát, valamint spórákat is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…