Adventi naptár: 6


A légyölő galóca Amanita muscaria fehér pettyes piros kalapjával a legtökéletesebb ünnepi gomba. Ezért picit sem meglepő, hogy akár üvegdíszként is beszerezhető. Sajnos a Mikulás öltözékének színéhez semmi köze. A modern ajándékosztó manus a piros-fehér logós üdítőipari cég marketing figurája. Persze belemagyarázhatnám az öregember alakjába az ősi sámán szerepkörét, aki a gomba segítségével társalgott a szellemekkel és nyert iránymutatást a törzse számára. Azonban ez hibás elképzelés volna. Véletlen egybeesés, hogy a Mikulás és a légyölő galóca is piros-fehér.
A feltűnő megjelenésű mesegomba nem ehető, idegrendszerre ható mérgezést okoz. A legyekre is hat. Ezért használták tejbe áztatva a rovarok elkábítására. A légy belenyalt a tejbe, elbódult, így már könnyedén le lehetett csapni.
A légyölő galóca erősen savanyú talajú erdők lakója, nemcsak fenyvesekben terem, hanem lombos erdőkben is augusztustól novemberig. Inkább őszi megjelenésű gomba. Szép, látványos, fotogén. Stilizált kézműves termékként dísznek is tökéletes. Illik az ünnepekhez.
Úgy elbódulunk a sok bejglitől és töltött káposztától, mint a légy a galócás tejtől. Smile.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése