Ugrás a fő tartalomra

Off bejegyzés: december 1.


December elsején van az AIDS világnapja, a magyar rádiózás napja és Románia egyik nemzeti ünnepe. Kissé nehéz volt megfelelő, egyetlen illusztrációt találni mindháromhoz, de sikerült: "Queen & Adam Lambert - Radio Gaga - Live in Bucharest - Romania". Gyerekkorom egyik kedvenc rock énekese, Freddie Mercury, aki az AIDS szövődményeibe halt bele 1991. november 24-én. Amikor kicsi voltam, a nagyszüleimnél mindig szólt a rádió, leginkább a Kossuth adót hallgatták. Tutira hallhattam a rádióból szólni Queen számokat. A harmadik mai esemény már kissé necces dél-keleti magyarként, mert a románok a Tiszáig akartak eljönni, de aztán "beérték" Erdéllyel. Tény, hogy a 20. század elejére egyszerűen többen lettek a románok odaát, így jogos területi követeléssel álltak elő. Miért is kéne magyar fennhatóság alatt élniük, amikor többen vannak? Azért oda-vissza eléggé ment a szemétkedés a két népcsoport között. A magyarok sem mentek vérnacionalizmusért a szomszédba, és állítólag a nácik nálunk tanulmányozták a zsidók kirekesztését... Szóval biztosan van sokféle bűne a magyarságnak is. (Például egyik idősebb ismerősöm apja addig nem kaphatott jó állást, amíg nem magyarosította a nevét.) Azonban a beteges ellenségképzés és gyalázása egy felfújt gonosznak sosem vezet senkit sem a fejlődés útjára. Ráadásnak Romániában 30-40 év múlva nem lesznek tisztán magyarok, így könnyen lehet, hogy a nacionalista román egy másik románt fog agyonverni, mert annyira agyára ment a vérgőzös nemzetféltés, hogy nem veszi észre már nem létezik az ellenség. Furcsa, hogy mennyire monomániásak vagyunk, pedig mindannyian tudjuk, hogy a változatosság gyönyörködtet, és egyetlen egy ország sem lehet erős, ha nem engedi érvényesülni a benne élő nemzetiségeket. A kulturális jogegyenlőség mindenkinek jó. Sajnos az államalkotó (egy) nemzet eszményén alapuló nemzetállam mindennél erősebb igénye bizonyos körökben alaposan fejbe csapta az egész országot, és elvezetett Trianonhoz. Egyébként Trianon egy nacionalista magyarnak nem is akkora tragédia, hiszen szinte színmagyar állam jött létre! A más nemzetek fennhatósága alá került magyaroknak volt igazi tragédia a határok megváltozása. Hiszen azok (román, szlovák, szerb, cseh stb.) szintén komolyan vallják az államalkotó (egy) nemzet eszményét, és csak ilyen nemzetállamban gondolkodnak. Ha meghallom vagy olvasom a nemzetállam szót, feláll a hátamon a szőr. 1919 előtt a Magyar Államban élő román magyarnak számított, most pedig fordítva van, az ottragadt magyarok románnak vannak elkönyvelve. Szintén feláll a hátamon a szőr, amikor egy Székelyföldről érkezett magyart lerománoz valaki itt belföldön! Totál sötét a nacionalisták szíve.
Senki, aki józanul látja a világot, nem akarja megváltoztatni a határokat. Ez irracionális elképzelés és kivitelezhetetlen. Amivel mindenki kiegyezne, ha az 1918. december elsején tett ígéreteit betartaná a román állam:
„Az új román állam megalakításának alapelveiként a Nemzet­gyűlés kinyilvánítja a következőket: 1. A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában. 2. Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot az ország összes felekezetének.”
Egyébként ez lenne a kulturális jogegyenlőség, és ennek megvalósulása esetén már senkinek sem fájna Trianon.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…