Ugrás a fő tartalomra

Skorpió

Úgy hiszem, hogy a tartalmas élethez hozzátartozik a csillagképek ismerete, a tájékozódás az égbolt objektumai közt. Gyerekkorom óta érdekelnek a csillagok, és nagy valószínűséggel életem végéig fel-fel fogok tekinteni az égre, hogy gyönyörködjek kedvenc csillagképeimben.
Ma hajnalban a déli égre néztem a verandáról és felfedeztem, hogy a háztetők fölé emelkedett a Skorpió feje. Picit zavartan szemléltem a jól ismert csillagokat, mert a csillagkép idén kiegészült a Szaturnusz bolygóval és kellett egy-két perc mire rájöttem, hogy bolygót látok. Aztán észrevettem a Skorpió legfényesebb csillagát, az Antarest, amit én csak a Nyár Szíveként emlegetek. Amikor először meglátom az új évben, nagyot dobban a szívem, mert közel a tavasz, a kikelet.
A Skorpió februártól októberig terjedő láthatósága során végig a déli égen halad és teljes egészében sosem látható, egy kis része a horizont alatt marad. Igazi déli csillagkép, a nyári égbolt ásza nálam. Ahogy az Oriont figyelem télen, nyáron a Skorpiót követem. Lenyugszik az egyik kedvencem és felkel a másik.
A Skorpió közel helyezkedik el a Tejút központi vidékéhez, így területén káprázatos látványt nyújt a galaxisunk síkja. A kedvenc mélyég objektumom a csillagképben az Antares közelében megfigyelhető, de a valóságban annál sokkal messzebb lévő, M4 gömbhalmaz.
A Skorpió egyik különleges "mutatványa" volt, amikor 2000-2002 közt a fejét alkotó három csillag közül a középső felfényesedett és majdnem olyan fényes lett mint az Antares. A Delta Scorpii fényesség változását alaposan megvizsgálták a csillagászok, és kiderült, a csillagkísérője anyagot rántott le róla, és ettől lett fényesebb.

A csillagos ég állandónak tűnik, de közel sem az. Ha az ember éveken át figyeli, előbb-utóbb feltűnnek neki a változások.

Kiegészítés: A képet egy online planetáriumból mentettem le. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …