Ugrás a fő tartalomra

Az első túra

Hirtelen ötlet volt tegnap, hogy menjünk terepre pénteken. A gombászösztönöm még hibernált állapotban téli álmát aludja, nem jelzett, hogy "ott a gomba, menj érte." Azonban régen jártam a fák között, vágytam látni az élőhelyeket és friss levegőt szívni. Összehívtam néhány lelkes csapattagot és heten elindultunk felfedezni két nyárfást, a "tuti" nyárfaligetemet és egy nyárfaültetvényt Pósteleken. Mindkettőben az osztrák csészegombák Sarcoscypha austriaca piroslottak. Egyikünk japán festményről lepottyant tökéletes triót is talált, amit 3-7 centi átmérőjű, hibátlan termőtestek alkottak. Gombásztársaim igyekeztek lefotózni a pompás gombákat. 
Talán a legjobb kép az lett, amelyiken a fejem mellé tettem a csészegombás ágat, akár ha tűzpiros hibiszkuszvirág lenne a hajamba tűzve.
A túra során nem találtunk étkezési célra gombát. Bár egyikünk két marék osztrák csészegombát összegyűjtött, hogy megkóstolja. Ez a csészegomba ehető, de inkább dekorációnak használjuk. Azonban érdemes volt járni egyet az ébredező fák között. A tavasz a borús idő ellenére jó kedvre hangolt minket. Legközelebb egy hét múlva, 20-án megyünk. Minden információ megtalálható a Viharsarki gombászok facebook csoportban.

Megtaláltam az első virágzó odvas keltikét Corydalis cava, aminek nincs használati értéke számunkra, tehát nem gyógynövény, megenni sem lehet, viszont tipikus ligeterdei flóraelem, így látványa szívderítő volt.
Érdekes, hogy a gombatúrák során mindig kivirulok. A lehető legjobb tevékenység számomra, mert imádom a természetet, a gombákat és a szépséget. Egyre több kisimult arcú, mosolygós portréfotó van rólam. A gombatúrák pozitív hatását bárki megtapasztalhatja. Mindenkire ugyanúgy hat a természet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …