Ugrás a fő tartalomra

Huszonhétszer

Valahol hallottam vagy olvastam, hogy egy üzenetet, reklámot huszonhétszer kell látni, befogadni, mire kifejti a hatását. Rendkívül zajos kor a miénk, amikor egyetlen nap alatt több tízezer inger, információ ér minket. Nehéz eljuttatni az üzenetet. A modern palackposták századában élünk, amikor nem elég egyetlen palackot bedobni az információk óceánjába, kell még huszonhat, és akkor sem biztos, hogy sikerrel járunk. Azonban muszáj kitartónak lennem, mert egyre szorul a nyakam körül a hurok.
Egyik kedves ismerősöm röpke találkozásunk során dicsért, hogy mennyire jól nézek ki, szinte ragyogok és micsoda fantasztikus fotókat rakok fel az üzenőfalamra. A torkomon akadt a gondolat, hogy "és ha tudnád, mindezt a létminimum küszöbe alatt vegetálva". Hiába az érzelmi gazdagság, a tehetség, ha egyszer mindennek van árnyéka. Az anyagiakat nézve szegény vagyok. Szívesen adok az érzelmi gazdagságomból, a lelkesedésemből, a tudásomból, ha cserébe kapok érvényes fizetőeszközt. Euró, dollár, forint. Bármelyik jó lesz nekem.
A következő év nagy feladata lesz - a képzés, a tapasztalatok gyűjtése után -, hogy a nonprofit vállalkozásomból profit termelőt hozzak létre. A Gombamánia egy vállalkozás, amiben sok munkám van. Ideje, hogy pénzt is hozzon. Bár itt picit meg vagyok lőve, mert azon kevesek közé tartozok, akik benső meggyőződés alapján cselekszenek és a jól végzett munka utáni elégedettség a hajtóerejük. A pénz nem tud motiválni. Fából vaskarika eset az enyém. Pénz kell, mert fogyasztói társadalomban élek, de pénzért sosem dolgoznék. Aki tudja a megoldást, igazán megírhatná nekem.
Bárki bármit mond, hogy a segélyesek ingyenélők, innen üzenem, hogy súlyos tévedésben van. A segély összege 25650 forint és ennek fele ebben a hónapban egy komoly szakkönyvre ment el. A fejlődésnek ára van. Remélem, megérte a befektetés!
Ifjabb koromban fantasztikus képzelőerőm volt, de mindig csődöt mondott, ha a saját életemre gondoltam. Fogalmam sincs, hogy meddig jutok el az örömelv alapján végzett ingyen munkámmal. Igen, félek, hogy a szegénységből a nyomorba süllyedek. Ezért pénzt kell csinálnom a tudásommal. Az ünnepek időszakát tervezéssel töltöm. Aztán belevetem magamat a dolgok sűrűjébe. Előre a gombafonálon, bárhová is vezessen!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…