Ugrás a fő tartalomra

Őszi plakát

Tegnap kinyomtattam és kiraktam a szokott helyre, a Körösök Völgye Látogatóközpont bejárati ajtajára. Könnyű észrevenni az A/4-es mérete ellenére, mert színes és szép.
A háttérhez a legutóbbi erdélyi túra során lőtt legjobb képemet használtam fel. Egyszerűen csodaszépnek látom a gomba és az erdő harmóniáját. Jók a fények is, élénkek a színek. Jó fotó. Egyébként egy farkastinóru látható rajta, ami ehetetlen (mérgező), így a helyén maradt. A kis képek is saját fotóim. A felsőn a múltkori gombaklubra gyűjtött gombák láthatók szállításra készen. Negyvenkét faj volt. Ez volt az egyik oka annak, hogy eredményesnek ítéltem meg a szeptember tizennyolcadikai gombaklubot. A középső képen sokak kedvence, a mesegomba látható, ami a légyölő galóca. Étkezési értéke nincs, "bolondgomba". Az alsó képen az egyik legfurább gomba van, ami szép, különös, de rokonaihoz hasonlóan büdös, a tintahalgomba. A bébi gombát az augusztus tizenhetedikei túrán fotóztam le. Az egy nagyon jó gombatúra volt, sikerült pár kedves fotót készítenem, amit szívesen nézegetek: fényben álló bükkfa, házikó a hegyen, pókfonálon függő levél, kenyérgomba duó, és a tintahalgomba.
Idén tizenhárom túrán vettem részt, és még lesz kettő-három erdélyi utam. Remélem, azokon is sikerül csodás fotókat lőni, amiket aztán felhasználhatok a késő őszi plakát elkészítéséhez! Jó dolog a természetben járni és onnan képeken hazahozni a kincseket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…