Erdőszéli csiperke


Az erdőszéli csiperke Agaricus arvensis gyönyörű példányaival a piacon találkoztam. Első pillantásra tudtam, hogy az egyik kedvenc gombámat látom. Örültem neki, mert kellemes illatú és finom. Sajnos néha a gyilkos galócát vélik erdőszélinek. Ennek oka, hogy az erdőszéli csiperke lemezei kezdetben piszkosfehérek, és vannak, akik nem tudnak különbséget tenni a színek közt. Később a fejlődő gomba lemezei szürkés hússzínűek
(ez látható az alsó gombán), majd csokoládébarnák lesznek. A húsa gyengén sárgulhat, de a tönk aljában nincs élénksárga szín. Az illata keserűmandulára, ánizsra emlékeztető. Feltűnő méretű, vastag húsú, remek gomba. Jelenleg terem a füves élőhelyeken, erdő széleken. A lemezei segítenek elkülöníteni a mérgező rokonaitól, mivel azoknak a spórák teljes érése előtt mindig van rózsaszín árnyalat a lemezein, illetve a szaguk is feltűnő, kellemetlen, és húsuk erősebben sárgul. Azonban hiába vannak az ismertetőjegyek, kezdőként könnyű a jó és a "rossz" csiperkéket összekeverni. Ezért is fontos, hogy a fogyasztásra szánt gombát lássa a szakellenőr.

Megjegyzés: Bár a büdös, sárguló csiperkék nem ölnek meg, de csúnyán megfosatnak, amitől tartós gombaundor alakulhat ki nálad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése