Wanted: kucsmagombák

A hosszúnak tűnő kopár tél után, amikor csak a késői laskagomba, a téli fülőke és a júdásfülgomba képviseli az ehető gombákat a fás élőhelyeken, nagy öröm a kucsmagombák felbukkanása. Az igazi kucsmák a Morchella nemzetségben vannak. Ezek nagy, látványos és tetszetős gombák. Legtöbbjük ugyanolyan jó ennivaló mint a finomabb tinóruk. Hazánkban a Morchella nemzetségbe tartozó fajok: ízletes M. esculenta, nyúlánk M. elata, pusztai M.steppicola, sötét M. vulgaris, hegyes M.conica, feketelábú M. atrotomentosa. A kucsmagombafélék Morchellaceae családja népesebb, mert tagja még a cseh Verpa bohemica, a simasüvegű Verpa digitaliformis, és a fattyú kucsmagomba Mitrophora semilibera is.
A kucsmagombák a "20 perces" gombák közé tartoznak, vagyis ennyi ideig hőhatásnak kell kitenni a termőtesteiket. Nyersen nem fogyaszthatók. Mérgező hasonmásaik a papsapkagombák. Az összetévesztés esélyét lenullázhatod, ha a természetben gyűjtött gombáidat bemutatod a piaci szakellenőrnek. Sose egyél meg olyan gombát, ami nincs biztosan meghatározva!

Az ízletes kucsmagombára gyengén meszes talajú élőhelyeken találhatsz rá. Gyakran öreg gyümölcsösökben bukkan fel. Természetes erdőkben a kőris fákkal teli rész lehet a nyerő lelőhelye. Időnként házi kertekben is megjelenik. Valójában kiszámíthatatlan, hogy hol fogsz rálelni. Nincs tuti tipp, csak egy ősi észrevétel: aki keres, az talál.

Megjegyzés: A fotómon az ízletes kucsmagomba látható. Egy kertben fotóztam le. Ha jól emlékszem, almafa alatt volt. Az amerikai gombászok szerint kedveli az almafát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése