Tövisaljagomba

A tövisaljagomba Entoloma clypeatum szintén a kevés tavaszi gomba közé tartozik. Áprilistól júniusig terem rózsafélék Rosaceae közelében, mert a család fásszárú növényeinek a gombapartnere. A kertekben is felbukkanhat, hiszen a legtöbb gyümölcsfánk a rózsafélék közé tartozik. A tövisaljagomba gyakori hazánkban, és a kezdő gombász könnyen rátalálhat kökény, galagonya, berkenye, vadcseresznye stb. alatt., de nem ajánlom fogyasztásra, mert összetéveszthető a mérgező rokonaival, például a zöldesszürke döggombával Entoloma rhodopolium. Ha mégis rálelnél egy szürke kalapú, rózsaszín lemezű gombára, és felszeded, feltétlenül vidd el gombaszakértőhöz! Hiába jellegzetes a termőhelye- és ideje, rózsafélék alatt tavasszal, ha egyszer létezik tavaszi döggomba Entoloma vernum is, ami szintén lisztszagú, de mérgező.

Kiegészítés: A tövisaljagomba életmódja kissé zavaros nekem. Gyökérkapcsoltnak ismerem, de az is lehet, hogy valójában élősködik a rózsafélék gyökérzetén. Szakember ismerősöm szerint az elhalt gyökér részek korhadékbontója.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

1 megjegyzés:

  1. Én szakértő szeretnék lenni ebben a fajtában.. Ehhez mit kellene tudnom erről a gombáról, meg azokról, amelyekkel a tövisalja gomba összetéveszthető.

    VálaszTörlés