Púdergomba

A púdergomba Podaxis pistillaris nem egy nyeles pöfeteg, hanem egy zárt kalapú gomba, aminek a nemzetsége a csiperkefélék Agaricaceae családjába tartozik. A különös termőtest típussal már találkozhattál a blogomban, ilyen van a lila zsákosgomának Thaxterogaster porphyreum is. A secotioid termőtestű gombák félúton vannak a teljesen zárt, gömbalak felé. Az evolúciós folyamat elejére jó példa bármelyik tejelőgomba Lactarius mint rendes kalaposgomba, a végére pedig a Zelleromyces cinnabarinus, ami már teljesen zárt, gumószerű.
A púdergomba a fotója alapján gyapjas tintagombára Coprinus comatus hasonlít, de nem rokonai egymásnak. Bár a tintagomba kalapja is kezdetben zárt, de gyorsan felnyílik és láthatók lesznek a végül elfolyósodó lemezek. A púdergomba zárt kalapjai előbb kiszáradnak, majd a kalapbőr felrepedezik, és kiszabadulnak a vörösesbarna spórák a glebából, ami a spóraképző fonalak szövedéke.
A púdergomba a világ nagyobb részén megtalálható, kivéve Európát és Japánt. A száraz éghajlathoz alkalmazkodva sivatagokban. félsivatagokban él. Magyar neve nincs, önkényesen neveztem el egy érdekes felhasználási módja után: az ausztrál őslakosok őszülő haj, arcszőrzet elfedésére, testfestésre használták a spóráit, vagy talán még most is használják.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése