Év gombája 2021

A három fordulós választási folyamat zárásaként eljött a közönségszavazás ideje, amikor mindenki leadhatja voksát a három jelölt valamelyikére. Idén a fán élő korhadékbontók közül lehet választani. Egy ritka és két gyakori faj versenyez.
A kocsonyás álgereben fenyők korhadékán tenyészik. A rend szintjén rokona a júdásfülgombának. Gumicukor állagú. Mindenkit meglep egyediségével. Azonban nem egy hétköznapi gomba, nem fogsz az utcában rálelni. Én is csak az Őrségben és a Bihar-hegységben láttam. A fotót a Pádis-fennsík lucfenyvesében készítettem.
Az óriás bocskorosgomba a védett gombáink közül az egyik gyakoribb. Városaink zöldterületein szinte közönségesnek tekinthető. Békéscsabán is többfelé megtalálható. A fotómon teljesen tipikus megjelenése látható. Jó körülmények esetén valóban hatalmas méretű lehet a kalapja, egyszer láttam levesestányér méretűt is!
A kései laskagomba a hasgombászok egyik kedvence. Jó étvágyú, többféle fafajon megélő korhadékbontó. Nevéhez hűen ősz derekától terem a keményebb fagyok betöréséig. 10 Celsius fok alatti hideg éjszakák indítják be a termőhullámát. Minél hidegebb van, annál sötétebb a termőtest csokra. Ehető, árusítható és gyógyhatású vegyület van benne.
Mindhárom gomba mellett vannak érveim. Azonban az idei év gombája kapcsán is gond volt a nehéz bemutathatósága. Hiába egyedi szépség a csoportos csészegomba, ha nekem sem sikerült még rálelnem. Fotók nem ragadják meg úgy a figyelmünket mint a valódi termőtestek. Kétségtelenül a legfurább a kocsonyás álgereben, viszont a legdekoratívabb az óriás bocskorosgomba. Azonban az esztétikát lesöpri az asztalról a hasgombász és jogosan emeli a magasba a kései laskagombát. A három közül a laska a nyerő. Október 14 éjfélig lehet szavazni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése