Halálos alapanyag a konyhában


A gyilkos galóca fehér színváltozata Amanita phalloides var. alba látható a konyhapulton. Nem saját fotó, a szombati (9.) szakellenőr képzésen mutatta be az oktató mint elrettentő példáját a tévedésnek.
Az eset kb. egy hónapja történt Kecskeméten. A nagy esők után termőtesteket növesztett a fával társult gyilkos galóca. Bőven termett, és közepes nagyságú, kalapos termőtestei első ránézésre vonzó tápláléknak látszódtak. Egyszerűen egy szép gomba. Az amatőr gombaszedő sokat leszedett belőlük, hazavitte, megfőzte és megette. Aztán valami lelki rossz érzés kerítette hatalmába. Visszament az élőhelyre és hozott mintapéldányokat, amiket lefotózott. A fotó alapján gombaismerő személy megmondta neki, hogy ezek bizony gyilkos galócák. Ezután a történet szerencsés fordulatot vett, a gombaszedő kórházba került, ahol az orvosi ellátásnak köszönhetően megúszta komolyabb károsodás nélkül. Egy napon belül megtörtént az étkezés után az ellátás, tehát nem telt el 24-36 óra, amely idő alatt a galóca súlyosan mérgező vegyületei felszívódnak és károsítják a májat.
Jó tanács: sose szedd le a fehér lemezes gombákat, ha teljesen kezdő, hobbi gombász vagy! 


A témához kapcsolódó bejegyzések:
Csiperkének álcázza magát (és gyilkos galócára hasonlít a fehér tarlógomba)

Dióízű galambgomba vs. gyilkos galóca
Pusztító angyal (hegyeskalapú galóca)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése