Ugrás a fő tartalomra

Halálos alapanyag a konyhában


A gyilkos galóca fehér színváltozata Amanita phalloides var. alba látható a konyhapulton. Nem saját fotó, a szombati (9.) szakellenőr képzésen mutatta be az oktató mint elrettentő példáját a tévedésnek.
Az eset kb. egy hónapja történt Kecskeméten. A nagy esők után termőtesteket növesztett a fával társult gyilkos galóca. Bőven termett, és közepes nagyságú, kalapos termőtestei első ránézésre vonzó tápláléknak látszódtak. Egyszerűen egy szép gomba. Az amatőr gombaszedő sokat leszedett belőlük, hazavitte, megfőzte és megette. Aztán valami lelki rossz érzés kerítette hatalmába. Visszament az élőhelyre és hozott mintapéldányokat, amiket lefotózott. A fotó alapján gombaismerő személy megmondta neki, hogy ezek bizony gyilkos galócák. Ezután a történet szerencsés fordulatot vett, a gombaszedő kórházba került, ahol az orvosi ellátásnak köszönhetően megúszta komolyabb károsodás nélkül. Egy napon belül megtörtént az étkezés után az ellátás, tehát nem telt el 24-36 óra, amely idő alatt a galóca súlyosan mérgező vegyületei felszívódnak és károsítják a májat.
Jó tanács: sose szedd le a fehér lemezes gombákat, ha teljesen kezdő, hobbi gombász vagy! 


A témához kapcsolódó bejegyzések:
Csiperkének álcázza magát (és gyilkos galócára hasonlít a fehér tarlógomba)

Dióízű galambgomba vs. gyilkos galóca
Pusztító angyal (hegyeskalapú galóca)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …