Ugrás a fő tartalomra

Csucsor és áfonya


A fekete csucsor Solanum nigrum és a fekete áfonya Vaccinium myrtillus botanikai ábrázolása azért került egy lapra, mert a keddi piacon láttam egy árusnál a kerti csucsor Solanum scabrum termését, amit hívnak áfonyának is. Ez nagy hiba, mert a növényekben kevésbé járatos embereket megtéveszti. A csucsoroknak semmi köze az áfonyához! Oké, mindegyikük növény, de ennyi, ami közös bennük. A Solanum nemzetség a burgonyafélék családjába tartozik, ahová a paradicsom, burgonya, padlizsán, paprika stb. A Vaccinium a hangafélék közé, ahová például a fenyőspárga is.
SOLANUM NIGRUM (Wikipédia kép)
Fontos különbség, hogy a csucsorok egyéves lágyszárúak, míg az áfonya évelő félcserje. A fekete csucsor hazánkban közönséges útszéli gyom. Nagyon hasonlít a kerti változatra. Ezért a termesztett csucsor előnevelt palántáit kizárólag kertészetekből szerezd be! Sajnos a fekete csucsor termése jóval mérgezőbb a kerti rokonáénál. Egyáltalán nem ehető, mérgezőnek tekintendő! A szolanin nevű szteránvázas glikoalkaloid tartalma magas, és ez van a kerti csucsor éretlen termésében is. Az éretlen bogyó húsa zöld, míg az éretté bordó, de ekkor sem ehető nyersen, csak főzve. Ezért főznek belőle lekvárt.
Nem kell félni a kerti csucsortól, ahogy nem rettegünk a burgonyától sem, de csak éretten és csak főzve fogyasztható. Ne keverd össze az áfonyával! Ha pedig az útszélén látsz csucsort, ne szedd a termését, mert mérgező.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…