Keserűgomba és rokonai
A fehértejű keserűgomba Lactarius piperatus
szinte egyetlen felhasználási módja látható a fotómon. Közismert, hogy
juhtúróval és szalonnával megsütve különleges ízű étel lesz belőle.
Ráadásnak a termőtest állaga is egészen más mint a megszokott gombáké,
ruganyos és kemény. Az íze kesernyés, de pont ettől jó. Egy próbát
mindenképpen megér, hogy kiderüljön, szeretni fogod vagy sem.
Népszerűségét növeli, hogy szárazságtűrő faj, és a nagyobb gombahullám
levonultával még sokáig terem, szinte egyeduralkodóvá válik a kedvenc
élőhelyein. Azonban jó tudni, hogy vannak hasonmásai, amik viszont
ehetetlenek. A június végi börzsönyi gombatúrámon nemcsak a fehértejűvel
találkoztam, hanem a pelyhessel Lactarius vellereus
is, de azt a helyén hagytam. Könnyű megkülönböztetni a két fajt, elég
csak a lemezeiket megfigyelni, a fehértejűé sűrűn állók, keskenyek, míg a
pelyhesé ritkán állók és vastagok. Elég volt csak ezt néznem, és a
pelyhes maradt az erdőben. Van még egy keserűgomba, ami fehértejűnek
álcázza magát, a zöldülőtejű Lactarius glaucescens. Azonban magyar neve beszédes, fehér tejnedve idővel zöldeskékre, beszáradva szürkészöldre színeződik. A L. piperatus
fehér tejnedve beszáradva is fehér marad. Ez egy fontos különbség
köztük, mert szemre hasonlónak tűnnek, hiszen a zöldülőtejű lemezei is
sűrűn állók. A sárga könyv
szerint ugyanúgy fogyasztható mint a fehértejű, vagyis sütve. A magyar
szakirodalom viszont ehetetlennek tekinti. Ezért csak a fehértejű
keserűgombát gyűjtsd, ha különleges ízélményre vágysz a gombaínséges
időszakban. Sajnos a tartós szárazság miatt még a sokat kibíró fehértejű
is visszavonult. Legközelebb az őszi szezonban találkozhatunk vele és a
rokonaival.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
This is awesome!
VálaszTörlésVékonyra szeletelve, enyhén megsózva, olajban aranyszínűre sütve nagyon finom, csak vigyázni kell, hogy vékonyra legyen vágva így teljesen átsül és eltünik a keserűsége. Hasonló mint a chips csak finomabb. Aki nem ismerné annak ajánlom megkóstolni.
VálaszTörlés