Hegyes badargomba

A hegyes badargomba Psilocybe semilanceata hazai előfordulásáról nincs adatom. Ennek ellenére könnyen lehetséges, hogy nálunk is él, csak eddig senki sem ismerte fel. A mezőkön, legelőkön sok, első ránézésre egyforma, barna gombácska nő, amik felett elsiklik tekintetünk. Ha valaki direkt a badargombát keresi, nincs könnyű dolga, mert kezdőként nehéz felismerni a "varázsgombát". Sokan beleestek abba a hibába, hogy hasonló gombát szedtek le, aztán jobb esetben semmi se történt, rosszabb esetben kórházba kerültek.
A hegyes badargomba egyik jellegzetessége megfigyelhető a képen, a kalap közepén lévő hegyes púpocska. Ez nem mindegyik termőtestre jellemző. A többi gombától viszont biztosan megkülönbözteti, hogy az idősebb példányok sérülésre, fogdosásra kékülnek.
A kalapja higrofán vagyis nedvesen sötétebb színű. Spórapora lilás-feketésbarna színű. Az érő spóráktól a lemezei bíborfeketések lesznek. A lemezél világosabb. Kicsi gomba, kalapátmérője 1-2cm. Augusztustól októberig terem. Kedveli a birkalegelőket. (A képen birkabogyók is láthatók.) Bár a trágyázott legelőkön nő, de nem a trágyán él. Talajlakó korhadékbontó.
Gyakran a trágyagombák Panaeolus nemzetség fajait szedik le badargombaként. Bár ezek közt is akad néhány pszilocibin tartalmú, pl.: sötétszélű trágyagomba P. cinctulus.
Megértem az érdeklődést a varázsgombák iránt, de botorság könnyed búfelejtőként tekinteni rájuk. A kezdők gyakori hibája, hogy mást esznek helyettük, ha meg tényleg igazi varázsgombájuk van, akkor túladagolják, alkoholt isznak rá stb. Csupa, csupa ordas hiba, amik garantálják a kellemetlen élményt. Aztán a varázsgomba lesz a hibás. Juj, de veszélyesek! Nem azok, csak ismerni kell önmagunkat és a gombákat.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

8 megjegyzés:

  1. Sziasztok, én angliàban élek és szerencsém volt talàlni nem is kevés hegyes badargombàt. A tapasztalatom hogy föként tehén legelökön fordul elö és fogyasztàsàt frissen ajànlom mert a hatòanyag tartalma gyorsan elillan hö és fény hatàsàra. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosabban Anglia melyik reszen? Kereshetnenk egyutt

      Törlés
  2. Ez a faj mérgező, nem? Óva intettek tőle.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  4. A só is mérgező mert kiszáradsz ha sokat eszel belőle....

    VálaszTörlés
  5. Bizton mondhatom van Magyarországon!
    Kislányom evett egyet a kertben (vadon nő a bokor alatt mielőtt valaki túlgondolná) mi kerti susulykának néztük. Mentő kórház gyomormosás. Vittem magammal mintát, abból azonosították be hogy hegyes bodorgomba...
    Szóval hétvégén keresetek valami gomba elleni szert a kerthez..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Badargomba term. Elirtam

      Törlés
    2. Hali, még esetleg van termőtest?
      Képet valahol tudnál küldeni?

      Törlés