Gomba gombának farkasa 11.

Az élősdi porhanyósgomba Psathyrella epimyces a távoli rokonán, a gyapjas tintagombán Coprinus comatus élősködik. A kisebb fehér "gombócok" a parazita termőtestei, a nagyobb barnák, pikkelyesek a tintagombáié. Az élősdi porhanyósgomba olyan vegyületeket termel, amik megakadályozzák a tintagomba lebomlását, eltintásodását. Ezért hosszabb ideig tudja csócsálni az áldozatát.
2009-ben Magyarországon is előkerült, de az eltorzult tintagombák kalapjain még nem jelentek meg a termőtestei. Bár a tintagomba nagyon gyakori hazánkban, de az élősdije ritkán kerül elő. Ha mégis látunk nagyon fura tintagombákat, könnyen lehet, hogy ott lesz rajta az élősdi porhanyósgomba is.

Kiegészítés: A Coprinus nemzetség fajain élősködik, így nemcsak a gyapjason található meg, hanem a C. levisticolensen is. Ennek a fajnak az eltorzult példányai figyelhetők meg az indexes fotón, amit Lilapereszke készített 2009-ben.  

Megjegyzés: A képet innen vettem.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Andrea!
    Örülök, hogy felhasználtad az Indexre feltett képemet, de úgy korrektebb lett volna, ha megemlíted a forrást is.
    Pl: beidézted volna az lenti linken lévő hozzászólásom, és akkor még az is kiderült volna, hogy más tintagombán volt az élősdi porhanyósgomba.
    Üdv: lp
    http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=95658254&t=9019811

    VálaszTörlés
  2. Kedves Lilapereszke!
    Elnézést kérek a lemaradt linkért! Mindig kettő szokott lenni, ha a gombász fórumból idézek, egyik a képé, a másik az eredeti bejegyzésé. Pótoltam a linket, és kiegészítettem a bejegyzést.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Andrea!

    Köszi szépen a kiegészítést, a javítást, a képcserét. Jobb és élesebb ez a kép,még ha vakuval is készült, mint az eredetileg belinkelt kép. Más: ma lesz a Mikológiai Társaságnál Jancsó Gábor előadása a gyapjas tintagomba "magánéletéről". Biztos megemlíti e témát, melynek megismerését részemről neki köszönhetem. Azért jó itt is olvasni róla a tágabb Internetes térben.
    Üdv: lp

    VálaszTörlés