Szőrös laska, nem laska

A sörtés dücskőgomba Lentinus strigosus képes megtéveszteni a kezdő és tapasztalatlan gombászokat, ha azok nem figyelnek fel a feltűnően borostás kalapjára. Az igazi laskagombáknak, Pleurotus nemzetség hazai fajainak a kalapbőre csupasz.
A dücskőgomba termőrétege lemezes, de a nemzetsége a likacsosgombafélék Polyporaceae családjába tartozik, vagyis a taplók rokona. Egyébként vannak lemezes taplók, ilyen például a fakó lemezestapló Lenzites betulina.
Az életmódja korhadékbontó, tehát kidőlt fákon tömegesen jelenhet meg. Mostanában igen gyakori faj az erdeinkben. Sokan rátalálnak, és reménykedve laskának akarják látni, de nem az. A taplók közé tartozva a húsa szívós, bőrszerű, és lisztes íze gyorsan átmegy égetően keserűbe. Nem éri meg kísérletezni vele. Pedig az illata csábító.
Figyeljünk oda a szőrös kalapjára, ami halvány okkersárga, de a széle lilás lehet, akárcsak a sűrűn álló, fehér lemezei is. A lemezekről gyorsan eltűnik a lilás árnyalat, amint érni kezdenek a spórák, mivel a spórapora fehér színű.
Egészen késő őszig terem. Kedveli a meleg, napos termőhelyeket. A szőrözöttsége miatt jobban ellenáll a szárazságnak, így szárazabb időszakban is rálelhetünk. Érdekes megjelenése miatt, főleg fiatalon, jó fotótéma.


Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése