A Penicillium chrysogenum
az életmentő antibiotikum, a penicillin előállítója, ami ma már kevésbé
hatékony az egykori túlzott használata miatt. Régebben rendkívüli
hatékonysággal pusztította el a Staphylococcus aureus törzseit. Emlékszem, hogy gyerekkoromban fekete-piros kapszulát, a Semicillint szedtem, amikor mandulagyulladásom volt.
Ma már a baktériumok nagyobb részt ellenállóak a Penicillium chrysogenum
mikotoxinjával, a penicillinnel szemben. Ez nekünk, embereknek
kellemetlen, ahogy az is, hogy nemcsak a baktériumokat károsító
gombamérgek léteznek. A "jó" penicillin gombáknak vannak "gonosz"
rokonai is. Ilyen a Penicillium patulum, ami a patulin nevű
mikotoxint termeli. A patulint is be akarták vetni a 20. század első
felében a baktériumok ellen, de nem bizonyult elég hatékonynak. Egyes
kutatások viszont kimutatták, hogy károsítja a DNS-t, vagyis mutagén. A Penicillium patulum
almán is előfordul, így az almából készült termékek esetében vizsgálják
a késztermék patulin tartalmát. A patulin gyenge méregnek tűnhet,
azonban sok kicsi, sokra megy, és hosszabb távon biztosan ártalmunkra
van.
Megjegyzés: A képet innen vettem.
Jamie Oliver-t lattam nemreg egy youtube rovidfelvetelen amint egy olasz gombasszal varganyakra (boletus edulis)vadasztak. Arrol a felvetelrol merult fel egy kerdesem.
VálaszTörlésa varganyakat hasznalat elot meg kell tisztitani a "csoves" reszuktol? El kell tavolitani a "csovezetseguket"? mert ok tulajdonkeppen eszt tettek volt. es ha igen miert?
Szia!
VálaszTörlésAz idősebb vargányák zöldes-sárgás termőrétegét szokás leszedni, mert nyálkássá teszi az ételt. A fiatal termőtestek fehéres csövecskéi semmi gondot nem okoznak. :-)
Üdv,
Andrea