Ugrás a fő tartalomra

A mindenevő ember 2.

Azt hittem, hogy a lilásodó szőrgombánál Lactarius repraesentaneus extrémebb étkezési(?!) gombát nem fogok találni. Tévedtem. Ugyan tudom, hogy a hazánkban gyakori erdei szömörcsög Phallus impudicus még zárt termőtestei, a boszorkánytojások ehetők, de a fátylas szömörcsögöt Phallus indusiatus nemcsak tojás alakjában, hanem kinyílva is gyűjtik, majd szárítják és így használják fel ételek készítése során.
Minden szömörcsög süveg részét bűzös nyálka borítja. Ebben rejtőznek a spórák, amiket a nyálkával együtt a legyek és egyéb dögöket kedvelő rovarok hordanak szét. A szömörcsögök elképesztően büdösek, így a fátylas is. Ezért a szárítás előtt levágják a süveget és csak a fátyollal díszített tönköt aszalják.
Kínában kidolgozták a termesztési eljárását és ott évente több száz tonnányit termesztenek belőle. A természetből nehezebb ellátni a piacot. Népszerű ételalapanyag, mert számos gyógyhatást tulajdonítanak neki, melyek közül néhányat tudományosan igazoltak is. Tehát vannak benne antibakteriális és tumorgátló hatóanyagok.
A fátylas szömörcsög európai rokonához hasonlóan korhadékbontó. Ázsiában leginkább a bambuszerdőkben él. Ezért nevezik "bambusz gombának" Kínában. Világszerte megtalálható a meleg égöv erdeiben, fás élőhelyein, mindenütt, ahol kellő hőmérséklet, nedvesség és szerves anyag áll a rendelkezésére.
Ugyan nagyon büdös, de egyedi fátyla miatt fotogén gomba. Kicsit bizarr, de szép.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…