Élelmiszer a természetből

A csodálatos gombás csendéletet 2020. október 20-án készítettem a Canon kompaktommal. Tíz gombafaj ehető termőtestei voltak a kosárban: karcsú és piruló őzlábgomba, lilatönkű és szürkéslila valamint sárguló pereszke, déli tőkegomba, nyárfa-érdestinóru, szemcsésnyelű és rózsástövű fenyőtinóru, vöröses nyálkásgomba. Mindet Pósteleken gyűjtöttem, ami az egyik legjobb bemutatóhelye a Kétkörösközben élő gombáknak. Kár, hogy természetvédelmi szempontból csak a Körös klub egyesület tíz hektárja a védett rész, ami valóban kikerült a gazdálkodás alól, vagyis igazi erdőnk, amit a természeti erők igazgatnak, nincs. Minden, amit látsz, emberkéz telepítette ültetvény, vagyis nem tekinthető erdőnek. Semmi közük az eredeti növénytársuláshoz, hiába találhatók meg bennük még kisebb csodaként őshonos élőlények. Sajnos romlásuk szemmel látható. A másik gond a jelentős mértékű vegyi anyag természetbe juttatása, illegálisan lerakott szemétkupacoktól kezdve a hasznosnak vélt műtrágyázásig. Érdekes tény, hogy egyes ehető csiperke fajokat más országokban mérgezőnek tekintenek a kadmium felhalmozó tulajdonságuk miatt, ilyen például az erdőszéli csiperke. Azonban a kadmium a mi hibánkból került ki a természetbe a műtrágya felhasználásunk miatt. Sajnos van kockázata a természetben gyűjtött táplálékoknak, és nemcsak azért mert az esetlegesen félrehatározott növény vagy gomba mérgező, hanem a környezetszennyezés miatt.
Például az erdőszélek nedves részein gyakori a jó élettani hatású vadsnidling, amit én is szívesen gyűjtök tavasszal. Azonban ezen részeken gyakori az illegális szemétlerakás vagy csak úgy az erdei munkások, túrázók által elhajigált szemét. A legdurvább, amikor valaki tetemet helyez ki vagy állati testrészeket. Az a bűz és mocsok... minden természetjáró hangulatát bunkósbottal veri agyon... Mert ilyet is láttam. Nem vadállat volt elhullva, elég jól ismerem az állatfajokat is. Jaj. Ez szörnyű, de ha sikerül viszonylag érintetetlen terepre érned, akkor több tucat gyógy- vagy táplálék növény és gomba érhető el számodra. Persze kiemelten fontos gyűjtögetés előtt szakkönyvet átnézni és legalább egy alapfokú tanfolyamon részt venni. Országszerte egyre többen foglalkoznak természetismeret oktatással, botanikusok is tartanak előadásokat az ehető növényekről.
A fekete bodza cserje termetű, közismert növényünk. Idén is lett pár üveg bodzaszörp, ami már a kamrában van. Fontos tudni, hogy a fekete bodza zöld részei mérgezők, csak virága és fekete bogyói (ezek lekvárba főzve) használhatók fel. Mai napig az élelmiszeripar is használja az érett termésének levét ételszínezésre, de szilva mellé lekváros készítményekbe is bekerül. Imádom a fekete bodzát, ahogy a madarak is. Nekik köszönhetően került a telekre. Amikor virágzott, az egész udvar tele volt az illatával csodás májusi hangulatot teremtve. Az erdőszélek és mezsgyék itt az agrársivatagban is tele ehető termést növesztő cserjékkel, amik közül megyeszerte elterjedt a bodzával együtt a kökény.
Szúrós bokrai alatt található tavasszal a tövisaljagomba. Kerek szilvatermése akkor finom, amikor megcsípte az első fagy. Nyersen is ehető. Tényleg szilvamag van a belsejében, ami egyértelművé teszi a rokonságát a kerti gyümölccsel. Ma már van nemesített kertészeti fajtája, a Zempléni kökény, ami egyre népszerűbb. Érdekes, hogy létezik kökényszilva is, ez egy másik faj, de ugyanúgy használható mint a kökény. Könnyen lehet, hogy már ezzel is találkoztam túráim során. Kivadult mirabolán, avagy fosóka szilva is mindenfelé megtalálható. Ennek termése édes és remek befőtt készíthető belőle. Tényleg nagyon finom. Bár mértéktelen fogyasztása nevéhez hű mellékhatást okoz. A rózsafélék családjába tartozik még a galagonya, vadrózsa, szamóca, szeder, amik mind élnek a tájban. Az erdei talajon kúszó szederfajokra haragszom, mert egyrészt orvul el tudnak gáncsolni, másrészt egyedi mikorrhiza kapcsolatuk kiszorítja az erdei fákkal társuló többi gombafajt. Tömeges jelenléte a szedernek mindig rossz jel.
A növények rendszertanában ugrok egy nagyot és az egyik legnagyobb rendbe térek be, a fészkesvirágzatúak közé, aminek közismert faja a termesztett napraforgó, de ide tartozik a gyomnövényként számon tartott, de nekem rendkívül kedves mezei katáng is. Nemesített változata a cikória, aminek gyökeréből kávépótló készül, de halványított hajtása kiváló saláta alapanyag. Meglepően sok fajtája és változata van a cikóriának. Kicsit googliztam és beleszédültem a kavalkádba. Fantasztikus, akárcsak a vad katáng virágának gyönyörű színe, amiben szívesen gyönyörködöm. Reggel nyílik, délre becsukódnak a szirmok. Gyógynövényként gyűjtik. Kiválóan regenerálja a vesét és májat. Nekem is van itthon a füves szekrényben. Most csak így gondolatban végigpásztáztam a mezsgyéket, és egyre másra ugrottak elő a gyógyhatású növények. Azonban gyűjtögetés előtt feltétlenül kell szakember segítsége! Vannak kimondottan mérgező növényeink is, amik súlyos mérgezést okozhatnak. Elég csak tavasszal a medvehagyma vs. gyöngyvirág tévesztésre gondolni, aminek évekkel korábban volt halálos áldozata. A gyöngyvirág rendkívül mérgező, szívre ható vegyületeket tartalmaz, amit kizárólag a gyógyszeripar tud biztonságosan feldolgozni. Vannak növények, amiket régebben a népi gyógyászat használt, de ma már őrültség lenne a házi kipróbálásuk, hiszen nagyon mérgezőek. Maradjunk a biztonságos, ártalmatlan fajoknál.
Az eperfa nem őshonos hazánkban, a selyemhernyó tenyésztés miatt és díszváltozatai miatt került telepítésre. Mindenfelé kivadult, városokban is jól érzi magát. Termése mostanában érik és hullik. Gyerekkorunk népszerű csemegéje. Az eperfa termése nem tévesztendő össze a lágyszárú szamócáéval és a kúszó szederével. Három külön fajról van szó, amik érdekes módon a rend szintjén rokonai egymásnak, mert a rózsavirágúak rendjébe tartoznak. A rokonsági kapcsolatok mindig meglepik a természetkedvelőt. De ettől még az eperfa, a szamóca és a szeder egészen más. Kérlek, ne keverd! Legyünk pontosak, mert gyűjtögetésnél fő a figyelem!
Még nagyon sok növényről írhatnék. A blogban pedig több tucat ehető gombáról olvashatsz. Zsong a fejem. Később folytatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése