A vizes élőhelyek agóniája

Május elején fotóztam le a nagy gép+70-300mm kit obival a Bartók Béla úti gólyapárt reggel a gyulai buszra várva. Azóta egyértelművé vált számomra, hogy a gólyák bajban vannak. Idén jóval kevesebb fiókát tudnak felnevelni. Miért? Az aszály és a nagy táblás szántóföldi termesztés miatt. Egyszerűen a vizes élőhelyek rohamléptékben semmisülnek meg és tűnnek el a gólyák táplálékállatai. A biodiverzitás csökkenése éhhalálra ítéli a magyar nép kedves madarát. Esetleg mégsem annyira kedves, hogy aggódjunk érte? Ki érti ezt... Persze tökéletesen értem, tojunk bele a saját közel jövőnkbe is. Kit érdekelnek a gólyák, békák, és minden más élőlény.
A zöld varangyot április végén a belvárosi telken fotóztam le. Igazi városlakó kétéltű, ami alkonyatkor indul vadászatra és hajnalban elrejtőzik. Azonban életrevalósága ellenére mi jelentjük rá a legnagyobb veszélyt, például mikor felkeresné a csatornát és át akar kelni az úton, elgázoljuk. A gázolásos pusztulás nemcsak a békákat fenyegeti, megdöbbentően magas globálisan éves szinten az így elpusztult állatok száma, százmilliós nagyságrendet képzelj el! Tömegpusztító szörnnyé változol, amint gépjárműbe ültél. De hát mit számít néhány állat... Sokan ódzkodnak attól, hogy étkezési célból elvágják egy baromfi nyakát, de szívfájdalom nélkül áthajtanak bármin, mert észre sem veszik, ha kisebb élőlény volt az áldozat. Gyilkosok vagyunk, és teljesen normálisnak vesszük, hogy leamortizáljuk az élővilágot.
A gyékény buzogányokat március végén fotóztam a Körös klub egyesület génbankjának mesterséges tavacskájánál. A tíz hektáros területen miniben lehet megtekinteni pár élőhelytípust, amik valamikor elterjedtebbek voltak Körös-Maros közén. Amíg a folyók szabadon alakították a tájat és nem csatornákká silányítva kúsztak át a szántók közt, addig meglepően változatos élővilágot éltettek. Ma már elképzelhetetlen mennyiségű hal és madár lakta a tájat. Tény, hogy a pangó vizes ingoványoknak volt kellemetlen része is, malária és csatornázás híján pár rettenetes kolerajárvány, valamint a közlekedés se volt egyszerű. Azonban a folyószabályozás totálisan felszámolta a vizes élőhelyeket! A lecsapolás maximálisan megvalósult, és hatalmas másodlagos szikes pusztarészek keletkeztek. Aztán a tanyavilág szétverése, erőszakos téeszesítés, és egy rémálom teljesedett ki.
Amire rátett még egy lapáttal a 21. századba érve az EU-s földtámogatás, aminek hatására a gazdák szélvédő fasorokat vágtak ki, öntözőcsatornákat, mezsgyéket szántottak be és fel. Pedig mindnek fontos szerepe van. Volt egy időszak a megye életében, amikor a szél hordta a földet és szinte fuldokoltak az emberek, és ekkor kezdtek el fasorokat telepíteni, ami jelentősen javított a bajon. A csatornák szerepe kettős, levezeti a belvizet, amit egyébként már nem kéne, és öntözővizet biztosít, amire egyre nagyobb szükség van! Június eleje van és ki van égve a gátoldal! Elképesztő a szárazság, a vízhiány, és gyakran a levegő is meglepően száraz! A napsütéses órák száma tavaly 2000 felett volt! Alig vannak egymás után következő felhős napok, áztató és csendes esőt adó ciklonok. A zivatarok hirtelen lezúduló csapadékja nem tud beszivárogni a talajba, elfolyik és gyorsan elpárolog.
A fenti képen a virágkáka, itt a sárga vízitök látható. Két kedvenc növényem, amikben szívesen gyönyörködöm. Szerencsére megtalálhatók Békéscsaba belvárosában, az Élővíz-csatorna ad számukra élőhelyet. Sokszor megállok valamelyik hídon és nézem a vizet, a halakat, a szitakötőket, a fecskéket és a vadkacsákat, amik az elhibázott etetésük miatt félig már inkább háziállatok. A gyakori állatok mellett ritkaságoknak is otthont ad a csatorna, védett fajoknak. A szivárványos ökle kicsi hal, de a nászruhás hímek csodásak, és egyedi az ivadékgondozása is, mert kagylóba ikrázik. A jégmadárból csak annyit látni, hogy valami kicsi kék átsuhant előtted. A vidra éjszaka mozog, de nyomai jelzik jelenlétét. Amiről van képem, szintén védett faj hazánkban, a mocsári teknős.
2015. május 20-án fotóztam le a Lencsési lakótelepen. Nem a teknős volt rossz helyen, hanem a város települt a vízi világ helyére. Sajnos az őshonos és egyetlen teknősünket a díszállattartók által ostobán szabadon engedett és áttelelő vörösfülű ékszerteknős kezdi kiszorítani. A globális kereskedelem inváziós fajokkal árasztotta el az eleve fogyatkozó, drámai mértékben zsugorodó vizes élőhelyeket, néhány példa a rettenetes özönnövényekre: gyalogakác, japán keserűfű, süntök, zöld juhar, aranyvessző stb. Monoton állományaik nyomasztó látványt nyújtanak. Ez pont olyan mintha kizárólag sült krumplin próbálnál élni, hamar egyre súlyosbodó hiánytünetek kínoznának! Ugyanígy van a tájjal is, az eltűnő őshonos, és a korlátlanul terjedő idegenhonos fajok megtörik az élő rendszert, ami az életünk alapja.

A 21. században a víz és azzal való gazdálkodás elsődleges témának kéne lennie a mindennapi beszédben is! Hidd el nekem, szomjazni pokoli, és bármennyire tűnik lehetetlennek, eljöhet a pont, amikor nem fog víz jönni a csapból, hiába tekergeted!!! Ez nem rémlátomás, huhogás, hanem nagyon is lehetséges fejleménye nemtörődömségünknek! A mellékelt videóban 3perc30másodperctől nagyon fontos tényt hallhatsz. Egyébként az utolsó képen, a Kettős-Körös látható a Dobozi-hídról autóból lekapva. Nos, a videóból megtudod, hogy a Tisza mesterséges duzzasztása nélkül a Körösök-völgyének csatornákká silányított folyórendszerében nem lenne elég víz! Megdöbbenve pislognál, hogy duzzasztás nélkül alig csörgedezne valamicske víz a medrekben. Amit látsz, a mi beavatkozásunk eredménye! És rossz hír, hogy a negatív időjárási anomália kiterjed a folyóink vízgyűjtőire is, aszály sújtja hónapokon át a Szigethegységet, akár a Körös-Maros közét. Láttam kiégve magashegységi legelőket és olyan száraz lucfenyveseket, hogy nem hittem a szememnek. A klímaváltozás nem a távoli jövő fejleménye, hanem már most itt van és javában zajlik!!! Amint megtöri az élővilágot, mi is benne leszünk a pusztulás spiráljában. És ezt a spirált mi indítottuk el. Sajnálom, de tényekkel szemben csak egy őrült kezd el ágálni. Ha ezt teszed, tagadod a valóságot, és őrült vagy. Próbálj meg túlélni. Sok sikert!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése