Fairy puke

A fenyérzuzmó Icmadophila ericetorum angol neve a fairy puke, amit tündér büfinek lehetne lefordítani. Ez egy kedves és találó elnevezés, hiszen a mentazöld és húsrózsás zuzmótelep valóban emlékeztet egy másnapos tündér gyomortartalmára. Azok a kis rózsás "bogyók" a zuzmó fő részét adó gomba termőtestei, kicsiny csészék, amik nagyon hasonlítanak a nagyobb termetű csészegombákra és nem véletlenül. A rendszertani besorolása is egyértelműen mutatja, hogy egy gombával van dolgunk, ami a túlélése érdekében társult egy-két algával: Icmadophilaceae család, Pertusariales rend, Ostropomycetidae alosztály , Lecanoromycetes osztály, Pezizomycotina altörzs, Ascomycota törzs, Fungi ország.
A zuzmók nem alkotnak külön törzset, egyértelműen a gombák közt a helyük, ugyanis a kék vagy zöld alga partnereik minden gond nélkül önállóan is megélnek a természetben, többségük közönséges és gyakori. Ellenben a zuzmót létrehozó gomba nem él meg a fotoszintézisre képes partnere nélkül. Egy kis lakótelepet sző a gombafonalaival az algák köré, amik a védelemért cserébe cukrokkal látják el a gombát. A két teljesen eltérő élőlény szoros együtt élése lehetővé teszi, hogy életre alkalmatlannak tűnő helyeken, például sziklák felszínén is megtelepedjenek. A törékeny zuzmók meglepően nagy dologra képesek, zuzmósavukkal mállasztják a sziklát és évszázadok alatt talajt készítenek belőle.
A legtöbb zuzmó érzékeny a környezetszennyezésre, de néhányuk jól megvan városainkban is. A fenyérzuzmó az előbbi csoportba tartozik, hegyvidéki erdők lakója. Tőzeges nyers humuszon, korhadt fán, leginkább öreg tuskókon él. A fotót Biharfüreden készítettem, 1100 méter magasságban. A fenyérzuzmó egy negyven centis foltban egy erősen korhadt lucfenyő tuskó oldalsó részét borította be. A világos mentazöld szín vonta magára a figyelmemet (a korhadó fának nincs ilyen színe) és közelebb hajolva pillantottam meg a piciny apotéciumokat, a húsrózsás mini csészéket. Egyből tudtam, hogy mit találtam és lefotóztam. Ugye milyen varázslatos az apró szépség? Kis test, ami nagy munkára képes. Imádom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése