Ugrás a fő tartalomra

Háztáji gombaismeret

Régóta foglalkoztat egy olyan tudásanyag összeállítása és átadása, ami a helyi gombászataimra épül. Tiniként kezdtem el gyűjteni a gombákat és bejárni a várost a gomba élőhelyek után kutatva. Jól ismerem a helyben gyűjthető fajokat és fontosnak tartom, hogy mások is megismerjék Békéscsaba meglepően változatos gombavilágát. Természetesen az itteni fajok más városainkban is megélnek, szinte közönségesek. Azonban gyakoriságuk ellenére kevesen tudnak róluk. A gombászok szűk körén kívül szinte ismeretlenek jó gombáink. Pedig a gomba életünk része, és a földi bioszféra is elképzelhetetlen nélküle. Bár a Viharsarok nem éppen a gombáiról híres, azonban ideje, hogy változtassunk a megye gombákra vonatkozó megítélésén.
Az előadássorozat alapszintű tudásanyagot fog át, a legfontosabb nemzetségeket és gombákat mutatja be. Kevés elmélet és sok gyakorlat. A gombák termőidejében az előadásokat a városban tartom meg, kisétálunk az Árpád-sorra vagy a ligetbe. A terepgyakorlatok a reptéri mezőn, Pósteleken és Szanazugban lesznek, illetve a két erdélyi gombatúra a Béli-hegységben lesz. Alapvetően a helyi fajokra koncentrálok, de az igazi csemegegombák a hegyvidéken vannak. Nagyszerű élmény őserdőkben gombászni. Kihagyhatatlan. Jelenleg még dolgozom az előadások anyagán. Egy héttel az első előtt szólni fogok annak témájáról. Figyeld a blogot vagy a Viharsarki gombászok facebook oldalát


Kiegészítés: Kaptam pár kérdést, amikre itt válaszolok.
Mennyibe kerül? Az előadássorozat ingyenes, azonban lehet adni hozzájárulási támogatást: 500Ft előadás/fő.
Hogy történik az utazás? A terepgyakorlatokra telekocsival fogunk eljutni. Ezt együtt kell átbeszélnünk, sofőrök és utasaik találjanak egymásra. Benzinpénzen autóként osztozunk meg. Ez abszolút demokratikus és igényli a tagok együttműködését.

Mi történik, ha valaki lemarad valamelyik előadásról? Ismétlés a tudás anyja. A lényeget újra és újra el fogom mondani.

FONTOS: A könyvtár ingyen adja a termet, de ennek feltétele, hogy ingyenes regisztrációs jegyet kell váltani. Aki könyvtári tag, van olvasójegye, annak nem kell.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …