Városi gombászat

A gyapjas tintagomba Coprinus comatus gyakori szereplője a blogomnak. Gyakorisága ellenére még nem untam rá, mert finom, egyedi és gyógyhatású. Ha utamba akad, mindig megcsodálom. (A városi lelőhelyein sosem gyűjtöm az esetleges szennyeződések miatt.) A kezdő gombászoknak is ideális, mert könnyű felismerni. A fotómon látható példány tipikus, ilyen a majdnem jó, szedni való gyapjas tintagomba. Addig jó, amíg a lemezei fehérek, és a kalapja teljesen zárt. Szereti a tápanyagban gazdag talajú helyeket. Ha ilyenre bukkant, képes nagy tömegben teremni.
Egyéb fajok. Békéscsaba belterületén lecsengőben van a kerti rétgomba Agrocybe dura. A kerti tintagomba Coprinellus micaceus folyamatosan terem, amíg elegendő számára a nedvesség. Az ízletes csiperke Agaricus bitorquis kis szünet után ismét felbukkant. Új találat a gyapjas tintagomba mellett a fehér tarlógomba Leucoagaricus leucothites és a könnyező szálkásgomba Lacrymaria lacrymabunda. A múlt héten néhány piros tinórut Xerocomellus rubellus találtam az Árpád soron. Kellemes meglepetés volt. Ugyanitt a fehér porhanyósgomba Psathyrella candolleana is nagy tömegben termett.

1 megjegyzés:

  1. Örülök hogy rátaláltam a blogodra, nagyon hasznos! Sajnálom hogy csak most, mert a múlt héten a Mátrában jártunk és ott a szálloda kertjében rengeteg gyapjas tintagomba volt, de nem mertünk szedni belőle. A blogomban van is róla kép.
    Most egy jó időre lesz olvasgatnivalóm, mert biztos hogy áttanulmányozom a bejegyzéseidet.

    VálaszTörlés