Ez egy rizsgombóc vagy egy gomba?

A képen látható furcsaság Ausztráliában található meg. Tömör belseje nagyon hasonlít egy jól összenyomott rizsgombócra, azonban semmi köze a gabonafélékhez. Ez a szokatlan képződmény akár 60 centi átmérőjűre is megnőhet több mint 30 év alatt. Most biztos valamilyen különleges szarvasgombára gondolsz, de csak részben helyes a tipped. A képen tényleg egy gomba látható, de semmi köze a szarvasgombákhoz.
A gumós likacsosgomba
Polyporus mylittae a hazánkban gyakori pisztricgomba Polyporus squamosus távoli kontinensen élő rokona. Ugyanúgy korhadékbontó mint a többi likacsosgomba, de termőtesteit nem a korhadó tuskókon növeszti. A rizsgombócra hasonlító, nagyra növő "gumója" a gombavilág egyik legnagyobb tápanyag raktározó micéliuma, vagyis szkleróciuma. Bozóttüzek után, ha kedvező az időjárás. ebből nőnek ki a termőtestei. Az őslakosok gyűjtötték a nagy "gumókat", és őrlés, szárítás után használták ételkészítésre. Sajnos recepteket nem találtam.
Természetesen gombánál helytelen kifejezés a gumó, ami a növények tápanyag raktározásra módosult szára vagy gyökere. Közismert szárgumó a krumpli. Azonban a szkleróciumnak ugyanaz a szerepe mint a növényi gumónak, csak nem növény hozza létre, hanem gomba.
A kucsmagombák életciklusának szintén része egy tápanyag raktározó szakasz. Azonban csak akkor fejlődik a szkleróciumból termőtest, ha kiszáradt, hideghatás érte majd tavasszal elegendő vizet kapott. Ezért oly szeszélyesek a kucsmagombák
Talán a mediterrán ciklon csapadéka végre előcsalogatja a gombákat. Ideje lenne.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése