Ugrás a fő tartalomra

Ez egy rizsgombóc vagy egy gomba?

A képen látható furcsaság Ausztráliában található meg. Tömör belseje nagyon hasonlít egy jól összenyomott rizsgombócra, azonban semmi köze a gabonafélékhez. Ez a szokatlan képződmény akár 60 centi átmérőjűre is megnőhet több mint 30 év alatt. Most biztos valamilyen különleges szarvasgombára gondolsz, de csak részben helyes a tipped. A képen tényleg egy gomba látható, de semmi köze a szarvasgombákhoz.
A gumós likacsosgomba
Polyporus mylittae a hazánkban gyakori pisztricgomba Polyporus squamosus távoli kontinensen élő rokona. Ugyanúgy korhadékbontó mint a többi likacsosgomba, de termőtesteit nem a korhadó tuskókon növeszti. A rizsgombócra hasonlító, nagyra növő "gumója" a gombavilág egyik legnagyobb tápanyag raktározó micéliuma, vagyis szkleróciuma. Bozóttüzek után, ha kedvező az időjárás. ebből nőnek ki a termőtestei. Az őslakosok gyűjtötték a nagy "gumókat", és őrlés, szárítás után használták ételkészítésre. Sajnos recepteket nem találtam.
Természetesen gombánál helytelen kifejezés a gumó, ami a növények tápanyag raktározásra módosult szára vagy gyökere. Közismert szárgumó a krumpli. Azonban a szkleróciumnak ugyanaz a szerepe mint a növényi gumónak, csak nem növény hozza létre, hanem gomba.
A kucsmagombák életciklusának szintén része egy tápanyag raktározó szakasz. Azonban csak akkor fejlődik a szkleróciumból termőtest, ha kiszáradt, hideghatás érte majd tavasszal elegendő vizet kapott. Ezért oly szeszélyesek a kucsmagombák
Talán a mediterrán ciklon csapadéka végre előcsalogatja a gombákat. Ideje lenne.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …