A gomba érték, ismerd meg, hogy gazdagabb legyen az életed

Az újév egyik összetett projektje lesz a gombaismereti tanfolyam.
Az elméleti része a "101 gomba" lesz, ami nyolc online előadás 45 percben: 2 januárban, 4 februárban, 2 márciusban. Az elmélettel alapozom meg a gyakorlatot. Kikelettel indul el az új gombaszezon, vagyis a tavaszi nap-éj egyenlőség környékén. Most egy ideális szezont képzeltem el az előző évek terepjárásai alapján, de akármennyire vagyok optimista, a nyár nagy valószínűséggel üres lesz a hőség és szárazság hatására. Ezért nem találsz túrát júliusban és augusztusban. Pedig nem is oly régen 5-6 éve ilyenkor mentünk a magashegységbe gombászni. Az időjárás kezében vagyunk. Ha szerencsésen alakul minden, lehetnek magashegységi túrák nyáron. 1000 méter felett egészen más az erdő, odafent vadvilág van, ami gyorsuló ütemben tűnik el. Gombász szempontból is abszolút kuriózum a lucfenyves. Remélem, lesz hozzá szerencsénk! Maradjunk egyelőre a síkvidéken, mert a szezon itt kezdődik el. Tavasszal a hegyeket még hó fedi.


Március közepétől terem dél-keleten a szezonnyitó cseh kucsmagomba, ha elég esős volt a tél és nedves a talaj. Amikor nyílik az illatos ibolya és kibomlottak a bodza rügyei, a nyárfa ligetekben rálelünk. A negyedik hónap elejéig a cseh kucsmagomba adja leginkább a gombaélményt.

Áprilissal meglódul a tavaszi szezon, a kucsmagombák ászai, a Morchella nemzetség fajai teremni kezdenek, ahogy az első korhadékbontó bazídiumos gombák is. Ezek közt az ász a májusi pereszke, aminek különleges jó íze van és elképesztő lisztes aromája. Ezért a második túra főszereplője.

Május varázslatos tud lenni, ha kora nyárias meleggel és esővel lep meg minket. Ebben az esetben meglepően hamar teremni kezd több fákkal társuló gomba is, például helyben az okkerszínű tinóru, hegylábi erdőkben a nyári vargánya és a tölgyfa-érdestinóru. Ideális felállás esetén pazar gombatúránk lehet.
Június tovább növeli a fajszámot, és a tinóruk mellé rókagombák és galambgombák is csatlakoznak. Kétkörösközben is van rókagomba, a rozsdásodó megél nálunk. De a hatodik hónapban az igazi gombabőség a hegylábi erdőkben vár ránk.

Átugorva gondolatban a "pokoli" nyarat, és esőt álmodva 1000 méterre, a lucfenyvesekbe megyünk fel, hogy találkozzunk az ízletes vargányával és egzotikusnak számító magashegységi gombákkal. Minden tekintetben a gombászat csúcsára érhetsz fel, ha kegyes hozzánk az időjárás.

Október volt fiatal koromban a gombaszezon tetőzése, amikor a csendes őszi esők és enyhe nappalok kedvezően hatottak a kedvenceinkre. Elképesztő fajszám és termőtest produktivitás jellemezte a tizedik hónapot. Reméljük, így lesz 2024-ben!

A meghosszabbodott nyári idő miatt november vette át az október szerepét. Meglepően jó tud lenni. 2023-ban is remek lett volna, ha nem tőr be a hónap végén a fagyos légtömeg, ami leütötte a berobbant termőhullámot. 2024-ben helyi és hegyi túrát is tervezek a tizenegyedik hónapra.

December elsejével lezártnak tekintem a gombaszezont, hiszen a terepen a téli hármas marad, júdásfülgomba, kései laskagomba, téli fülőke. A tanfolyam lezárásaként az utolsó foglalkozás az összefoglalóval a kutatóházban Pósteleken lesz.


A tanfolyamra a plakáton szereplő email címemen lehet jelentkezni január 15-ig.

A "101 gomba" előadásainak témáit és időpontjait még decemberben ismertetem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése