Brüsszel gombái

A nyitókép, amit online képtárból mentettem le, egy ironikus kikacsintás, mert a kelbimbó angol neve brüsszeli bimbó, a stilizált karácsonyfa a legjelesebb keresztény ünnepre utal, vagyis zöldséggel ábrázoltam az önmagát kereszténynek hazudó narancs rezsim alantas valóságát. Sok minden irritál, de különösen gonosznak találom, ahogy a szövetségesi rendszerünk ellen uszít. A magyar emberek jelentős többséggel szavazták meg a csatlakozást a NATO-hoz és az Európai Unióhoz. A narancs rezsim orosz csatlósként (Mi van 56'-tal?!) szembemegy a népakarattal és szándékosan mérgezi a fogékony elméket zavaros üzenetekkel. Az uszítás mocskos tett és minden ép erkölcsi érzékű embernek jogosan kéne háborognia miatta és rendre inteni a kormányt(?). A "kormánynak" átruházott hatalma van, és az emberek akaratát közvetíti. Ez nincs így Magyarországon. A narancs rezsim, a Bibó kollégista fiúk a 80-as években egy ország vagyonának ellopására vállalkoztak. Ebből micsoda filmet lehetne készíteni! A cél szentesíti az eszközt. Uszítás a szövetségeseink ellen, hülyítése a fogékonyaknak teljesen bevett módszerek a szajré megtartásának érdekében. A legújabb szemét húzását most nem fogom tárgyalni, a szuverenitási törvényt, ami egyértelműen a rezsim védelmét szolgálja. A narancs rezsim, avagy NER egy gazdasági szervezet Magyarországon, amelynek picit sem célja a magyar emberek szolgálata. Aki még ebben hisz, sürgősen térjen magához!
Ahogy a NER védelmezi önmagát, neked is jogod van megvédeni önmagadat a rezsimmel szemben. A narancsosok régóta nem a barátaid, de még a polgártársaid sem. Itt régen ocsmány játszma zajlik, aminek célja pár ezer család elképesztő jóléte. Az ország lakossága élve megrohadhat. És ez halál komoly. Mondhatni a NER egy nekrotróf parazita. Erre az életmódra a gombák közül három példa, amik Brüsszel* parkfáit is gyötrik.

A sárga gévagomba Laetiporus sulphureus a fák szempontjából egy agresszív parazita, ami a legyengült fát megtámadja és elölve sejtjeit lebontja. Feltűnő termőtestei, amíg zsengék alapos hőhatásnak kitéve ehetők. Egy különleges állagú, színű, ízű gomba. Árusítható. Leforrázás után szoktam felszeletelni és bepanírozni majd kisütni olajban. Az állaga csirkemellhez hasonlatos. Kis mennyiségben javasolt fogyasztani, mert még megfelelően elkészítve is "nehéz ételnek" számít. De számos módon elkészítheti. Érdemes az Erdőkóstoló blog receptjeit átnézni.
A pisztricgomba Cerioporus squamosus is hajlamos megtámadni a legyengült fákat, de a gévával ellentében, ami csak a cellulózt tudja lebontani, a pisztric a lignint is. Az egyik barnakorhasztó, a másik fehérkorhasztó. Az első esetben a lignin hátramarad mint vörösesbarna kockákra töredező faanyag. A pisztricgomba is taplóféle, tehát elöregedve a húsa élvezhetetlenné válik, így ezt is zsenge állapotában érdemes leszedni. Linkelek egy receptet, amit elolvasva egyből éhes lettem. Védett, kisebb termetű rokona, az olaszgomba Polyporus tuberaster.
Az óriás bokrosgomba Meripilus giganteus szintén fehér korhasztó. Fakóbb színű gévagombára hasonlít fiatalon, de érintésre feketedő húsa azonnal megkülönbözteti a másik taplófélétől. Jellemzője még, hogy a megtámadott fa tövénél vagy töve körül a gyökereiből kiindulva növeszti feltűnő termőtesteit, amik fél méter átmérőjűek és több kilósak is lehetnek. Amíg zsengék, addig ehetők. Ételrecepteket rokonával Meripilus sumstinei kapcsolatosan találtam. A gomba nevére kattintva amerikai blogger bejegyzését olvashatod el.
A gyapjas tintagomba Coprinus comatus az előző három fajjal ellentétben talajlakó korhadékbontó. Ugyanúgy várostűrő, így gyakori gombája a települések zöldterületeinek. Nagyon jellegzetes termőteste semmi mással sem téveszthető össze. Pláne, amikor jellegzetesen eltintásodik, vagyis a kalapszéle felpenderedve fekete folyadékká változva lecsepeg, és így megsemmisül az egész. Csak a teljesen fehér lemezes termőtestek fogyaszthatók. Nekem gyerekkorom óta az egyik kedvenc gombám. Linkelek egy írást, aminek szerzője szintén rajong érte.
A júdásfülgomba Auricularia auricula-judae az egyik legegyedibb termőtestet növesztő gomba. Tényleg fül alakúak és porcosak, belső felük sima, a külső finoman bársonyos. Elképesztő tapasztalat, amikor először veszel a kezedbe friss júdásfülgombát. A Júdás név a bodzára utal, mert a történet szerint Jézus árulója bodzafára akasztotta fel magát, és a júdásfülgomba egyik kedvenc tápláléka pont a bodza. A korhadó ágakon esős, nedves időben könnyedén megtalálható. A fotót földre hullott bodzaágon növekvő termőtesteiről készítettem. Ez az egyetlen gombánk, ami egész évben képes teremni. Ezért is érdemes megismerkedned vele. Ismét az Erdőkóstoló blogot ajánlom figyelmedbe.
A kékhátú galambgomba Russula cyanoxantha már fákkal társuló gomba, vagyis a fák hasznos segítője. Két élőlény kölcsönösen támogató kapcsolódása a szimbiózis. A következő négy gomba is gyökérkapcsolatot teremt a fákkal, ahogy minden galambgomba és rokonaik, a tejelőgombák. A galambgombák nagyon változatos színűek, azonosításuk néha eléggé időigényes. A kékhátúnak több fontos tulajdonsága is van, ami segíti felismerését. A hajlékony lemezei tönkhöz nőttek és gyakran villásan elágaznak. A kalapbőr alatt ibolyáslilás kalaphús. Pattanva törő fehér húsa kellemes ízű, egyáltalán nem csípős. Nagy népszerűsége miatt bőségesen lehet találni recepteket, mégis egy klasszikust, a rántott gombát választottam.
A piruló galóca Amanita rubescens a galócák népes nemzetségéből hazánkban az egyetlen árusítható faj, amely meglepően tág-tűrésű, vagyis a magashegységi lucfenyvesektől az alföldi tölgyültetvényekig sokféle fásszárú növénytársulásban megtelepszik. A fotót melegkedvelő hegylábi tölgyesben készítettem 2022-ben. Azon a meleg, esős szeptemberen özönszámra növesztette termőtesteit. Szó szerint talicskaszámra lehetett volna szedni. Alapos hőhatás után ehető, és jellegzetes íze van. Találtam egy meglepően újszerű receptet a felhasználására, amire még nem gondoltam.
A húsbarna pénzecskegomba Laccaria laccata egy érdekes kis család Hydnangiaceae gyakori, elterjedt faja. A húsrózsás pénzecskepöfeteg Hydnangium carneum a rokona, vagyis a kis családban klasszikus lemezes kalaposgombák és zárt termőtestűek is vannak. Erős mikorrhizaképző, pionír gombának is tekinthetjük, ami gyorsan kolonizálja a fiatal famagoncok gyökérzetét. Erre egy jó példa két évvel korábbról. A húsbarna pénzecskegomba fehér spórás, ritkán álló lemezi világosak maradnak. Kalapja közepén gyakran kis mélyedés van, vagyis köldökös. Kalapja kissé nemezes, szemcsés, tönkje szálazott. Nincs igazán karakteres íze és eléggé kicsike, így receptet nem találtam. Bár ehető, akárcsak rokona a csodaszép lila pénzecskegomba.
A változékony tinóru Suillellus luridus a kezdő gombászoknak jó szívvel ajánlható Boletaceae családba tartozik, mert ide nagyon karakteres megjelenésű, kis odafigyeléssel könnyedén azonosítható és zömmel ehető termőtestet növesztő gombák tartoznak, amik között rendkívül népszerű csemegegombák is vannak. Az árusítható fajok listáján kilencen szerepelnek ebből a családból, köztük van három vargánya: ízletes, nyári, bronzos. A változékony tinóru vargánya-habitusú termőtesteket növeszt, de több tulajdonságában eltér. Ilyen a feltűnő, erőteljes kékülése sérülésre. A tönkjét díszítő vörös hálószem-mintázat. A csövecskéinek nyílása, ami narancsvörös színű. Halványsárga húsa. Alapos hőhatás után ehető, jó ízű, de nem vargánya aromájú. A gombás rizs, ami igényesebben kivitelezve rizottó névre hallgat, változékony tinóruból is elkészíthető.
A barna érdestinóru Leccinum scabrum két fő tulajdonsággal bír, az első, hogy csak nyírfával társul, a második, hogy az érdestinóruk között ritka módon nem színeződik a húsa. Például a nyárfa-érdestinórunak rózsás majd szürkés lesz. A barnának marad fehéres krémszínű. Ez segít megkülönböztetni a szintén nyírfával társuló védett rokonától, ami a tarkahúsú érdestinóru. Nyírfával még társul pár Leccinum és más rendekbe tartozó gombapartnerei is vannak. A növénytársulásokban elegyfaként jelenlévő nyírfa gazdagítja az adott erdő gombakínálatát és fejvakarásra is készteti a gombászt, amikor a fák között érdestinórukat talál. Külön barna érdestinóru receptet nem találtam, így nyárfa-érdestinórusat linkelek.

Tíz gomba és micsoda változatosság! Ugyanígy kellene lennie a kommunikációban, avagy közbeszédben is, aminek teret ad a közmédia, ami mégis propaganda szennycsatornává lett lealacsonyítva. A magyar ember önmaga legnagyobb ellensége. A hazájában szándékosan mérgezi magát és fenekedik másokra. Ilyen országot álmodtunk magunknak 1990-ben?!



*Brüsszel Belgium fővárosa. Az ország tagja az Európai Uniónak, alapítói között van. A fővárosa pusztán egyik székhelye az Uniónak, aminek intézményei szerteszét megtalálhatók a szövetségi rendszer városaiban, így Budapesten is. Teljesen abszurd Brüsszelt valamiféle birodalmi központnak láttatni, mert ennyi erővel Budapest is lehet egy elképzelt új tengelyhatalom birodalmi központja, vagy Debrecen, ami felemelkedés helyett kínai akkugyárat kapott a "magyar emberek kormányától". Aki egy uszító bandát valamiféle megmentőnek tart, szimplán őrült. Óvakodj a gonosztól!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése