A rejtélyes gombakő

Az olaszgomba Polyporus tuberaster a pisztricgomba P. squamosus rokona. A hasonlóság jobban látható ezen a felvételen. Szintén pikkelyes a kalapja.
A legfrissebb találata pár napja volt. (Az olaszgomba alatt kígyógombák vannak.) A pisztricgomba is terem, így előfordulhat, hogy mindkét fajjal találkozol. Az olaszgomba kisebb termetű, a tönkje központi állású, csak ritkán oldalt álló, nincs rajta fekete szín. Különleges tulajdonsága, hogy kétféle módon teremhet, egyrészt megjelenhet lombos fákon, másrészt előjöhet a "gombakőből", ami gombafonalaival sűrűn átszőtt földrög. Ez látható a képen. Nem igazi szkleróciuma van mint például az ausztráliai rokonának Polyporus mylittae. Valóban zömmel talaj van benne, amit összefognak a gombafonalai. Ez a furcsa képződmény akár több kilós is lehet. Ha a talajon lelsz rá az olaszgombára, akkor nagy valószínűséggel a "gombakőből" nőtt ki.
Hazánkban védett gomba. Egy termőtestének eszmei értéke 5000Ft. Májustól októberig terem lombos erdőinkben, ligetekben. Leginkább a tölgy és a bükk korhadékbontója. Bár fiatal termőtestei ehetők és jó ízűek, de védettsége miatt kíméld meg és ne szedd le!

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése