Óriási kalapok

A képkereső gyakran trükkös képeket dob ki a „giant, biggest mushroom” keresőszavakra, de kis odafigyeléssel rálelhetünk eredeti fotókra. A felvételen valódi gomba látható, mert a Termitomyces titanicus, avagy titáni termeszgomba (magyar nevét tőlem kapta) valóban óriási, kalapátmérője elérheti az egy métert. Nemzetségneve, Termitomyces jelzi, hogy a termeszekkel él együtt. A termeszek egyik családja foglalkozik gombatermesztéssel. Az ember akkor találkozik a termeszek gombáival, amikor termőtestet növesztenek. A titáni termeszgomba esetében az ember is örülhet, mert ehető. Azonban nem kell Afrikáig menni nagyra növő gombákért, mert hazánkban szintén élnek látványos termőtestet növesztő fajok. Most az egy termőtestből álló, talajon termő, lemezes gombák közül mutatok be öt óriásira növőt. Az első faj mindenki számára közismert.

A nagy őzlábgomba Macrolepiota procera kalapátmérője meghaladhatja a 30 centit. Tönkje 15-40 cm hosszú. Jellegzetességei a barna márványmintás tönk, az elmozdítható gallér, a fehér lemezek tönk körüli gyűrűszerű összenövése, és a felső kalapbőr barna felrepedezése. Ettől pikkelyes. A kalapja ehető és finom, tönkje ehetetlenül szívós.
A hatalmas tölcsérgomba Leucopaxillus giganteus nagy kalapja rövid, vége felé kihegyesedő tönkön "egyensúlyozik". Hazánkban nem gyakori faj, hegyvidéki legelők, rétek talajlakó korhadékbontója. Bár ehető, de nincs jó íze. Óriási boszorkánykörei látványosak, akár 30-40 méter átmérőjűek is lehetnek.
A tejpereszke Leucopaxillus lepistoides az erdős sztyepp vidék egyik legjobb gombája. Nagyszerű élmény rálelni vaskos, húsos, hatalmasra növő termőtesteire. Kettévágva látható, hogy kalapban rendkívül vastag a húsa, a lemezei pedig keskeny sáv a húshoz mérten. Ez a tulajdonsága nagyon jól azonosítja. Finom, kiadós gomba.
A nagyspórás csiperke Agaricus urinascens szintén a mezők, legelők egyik gombája, de megtalálható erdőszéleken és időnként parkokban is. Nagy, húsos termőtesteit könnyű észrevenni és felismerni. Kalapját és tönkjét fehér pikkelykék, pelyhek díszítik. A gallérja küllőszerűen mintázott. Húsa ánizs vagy keserűmandula illatú, jó ízű.
A gyökeres álpereszke Leucopaxillus macrocephalus hazánkban VÉDETT gomba. Egy termőtestének eszmei értéke 5000 forint. Semmiképpen se szedjük fel, ha ráleltünk. Nagyon erős, kukoricabajuszra hasonlító illata van. Májustól novemberig fejleszti termőtesteit tölgyfák alatt. Kedveli a nyíltabb, melegebb részeket az erdőkben.

Megjegyzés: A képek eredeti helyét megtekintheted a gombák nevére kattintva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése