Helyzetjelentés

Jó híreim vannak. A meleg idő a csapadékosabb országrészekben meghozta a kedvét a nyári fajoknak a termőtest növesztéshez. Pilis, Kőszegi-hegység, Bükk-hegység melegebb részein itt-ott terem a nyári vargánya Boletus reticulatus. Az Alföld fás élőhelyein a nemezestinóruk Xerocomus spp. jöttek elő. A réteken, ahol volt elegendő csapadék, csiperkéket Agaricus spp. lehet gyűjteni. Sajnos az erős napsütésben gyorsan tönkremennek a csiperkék termőtestei, így időben kell elcsípni a terméshullámot. A májusi pereszke Calocybe gambosa sokakat megörvendeztetett majd elkeserített, mert "kukacos". A tövisaljagomba Entoloma clypeatum szintén terem, de ezzel a fajjal legyetek óvatosak, mert a mérgező rokonai is terepen vannak. A déli tőkegombának Agrocybe cylindracea szintén megártott a száraz, meleg időjárás, gyorsan leterem, és szinte lehetetlenség időben megtalálni. Előjött a nyári laskagomba Pleurotus pulmonarius. Kisebb, világosabb színű, kevésbé ízletesebb mint a hidegkedvelő rokona. A sárga gévagomba Laetiporus sulphureus szintén gyűjthető.
Az ehetetlen gombák is teremnek. Ma a gomba szakellenőrnél egy cafrangos galóca Amanita strobiliformis volt. Feltűnő, nagy termetű, fehér, burokmaradványokkal bőven díszített, kellemetlen szagú, rossz ízű gomba. Szárazságtűrő és melegkedvelő. A fák gombapartnereként mindig fás élőhelyeken fordul elő. Békéscsaba környékén a tölgytelepítésekben gyakori.

Megjegyzés: A képet a gombász fórumból mentettem le.

2 megjegyzés:

  1. van egy regi kozmondas amit nem ismerem szoszerint de valahogy ugy szol, hogy: "bujik mint eso utan a gomba", sajnos ezt sose tudtam rendesen megerteni. Gombatermo teruleten ahol mindig sokfele gombaval talalkoztam, majus 1-je utani hetveget 3 napi gombavadaszattal toltottem es igy se talaltam egy szem gombat sem.
    Szerdan, marmint majus 1-en eset boven az eso, 2-ikan kint voltam, 2-ikan este eset ujra az eso, 3-ikan kint voltam, 40iken kint voltam es megsem semmi. Igazan nem ertem. Meleg volt, eso volt az is boven ... megis egyetlen gomba sem dobta fel magat. Mi hianyzott? mennyi a gomba novekedesi cicklusa?

    VálaszTörlés
  2. Eső után két hét is eltelik, mire "berobbannak" a gombák.

    VálaszTörlés