Áprilisi naptár

Az év negyedik hónapja kezdődött el, régi nevein Szent György hava, Tavaszhó, Szelek hava. Most jönne el igazán a kucsmagombák ideje. Március elején sikerült cseh kucsmagombákat, a végén pusztai kucsmagombákat fotóznom. Bár a puszta is sokat száradt, de a talajában maradt elég víz, hogy kibújjanak.  Viszont szegény termőtestek a talaj fölé érve azonnal aszalódni kezdtek. Szinte az utolsó pillanatban leltem rájuk. 2018-ban hat kucsmagomba fajt sikerült elcsípnem, idén csak kettőt. Semmi nyoma a többieknek. Eső nélkül esélytelenek. Pedig jönnének elő a korai termőidejű bazídiumos gombák is: a tövisaljagomba, a májusi pereszke, a gyapjas tintagomba, a gévagomba és az ízletes csiperke. Kénytelen leszek konzerv bejegyzéseket készíteni, mert friss gomba nincs. 
Ha észrevetted, évek óta egy rövid csapadékos időszakot hosszú szárazság követ. Évente három, ritkán négy esős hónap van, a többi mind száraz. A nyári zivataros periódus semmit nem ér, csak károkat okoz. A hirtelen lezúduló víz azonnal elfolyik, nem szivárog le a talajba. A hőség a maradék vizet is felszárítja. Persze előfordul, hogy a július hűvös-esős, a nyaralók totál készek, a gombászok hálát adnak az égnek. Lásd a tavalyi évet, amikor a hetedik hónap végére a háztáji összes karakterfaját megtaláltam. Azért ez se volt éppen átlagos élmény. Nehéz megszokni a kaotikus csapadék eloszlást, pedig kénytelenek leszünk, mert ez az új rend. Mi csináltuk magunknak a fosszilis energiahordozók elégetésével. A jó hír, hogy gombákról nem kell lemondanunk, csak gyorsnak kell lennünk, amikor a csapadékra reagálva beindulnak. 
A magasabb hőmérséklet átka, hogy a gombalegyek is sokkal aktívabbak. Nyaranként drasztikus mértékű a nyüvesség. Felveszel egy tökéletesnek tűnő, kemény nyári vargányát és belevágsz itt-ott, mindenhol járat. Egyből elmegy az étvágyad. Pedig a vargánya már május elejétől képes teremni.
Április remek gombász hónap lehetne, ha esne az eső, de figyelve a GFS futását, nem igazán látom az anticiklon feloszlását és nyugati ciklonok érkezését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése